Sursa foto: Facebook/ captură video ( PNL)

Rareș Bogdan are propriile interpretări asupra evenimentelor care se desfășoară, cea mai recentă interpretare fiind legată de ultimul refuz al Cancelarului Karl Nehammer privind intrarea României cu drepturi depline în Schengen.

Cancelarul a fost prezent la Congresul PPE, desfășurat la București, ocazie cu care a reafirmat că „poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”.

Sunt convins că va ceda”, a spus însă ieri Rareș Bogdan, într-o intervenție la B1 TV, ocazie cu care s-a arătat dezamăgit că atenția opiniei publice s-a centrat pe poziția lui Nehammer, și nu pe importanța evenimentului organizat chiar de PNL – Congresul PPE, și asupra faptului că „Iohannis și Ciucă au avut două discursuri foarte consistente de care ar fi meritat să se discute mai mult”.

Noi nu am făcut un summit la București pentru Karl Nehammer și pentru a rezolva o chestiune care e negociată. După cum știți, Ministerul Afacerilor Interne, condus de Cătălin Predoiu, și Ministerul Afacerilor Externe, condus de Luminița Odobescu, împreună cu Administrația Prezidențială și Guvenrul României continuă negocierile.

Eu sunt absolut convins că în cele din urmă Nehammer va ceda. Acum, să ținem tot ce s-a întâmplat la București de trei zile – Bucureștiul a fost capitala europeană a politicii – doar cu ce a făcut Nehammer… Manifestul electoral, care e programul electoral al PPE și programul de guvernare al viitoarei Comisii, e unul care conține un paragraf în care România, PNL a insistat extrem de mult să fie cuprins, legat de prioritatea intrării în Schengen terestru și feroviar. (…)

E un strigăt al unei țări care e nedreptățită, e o încercare de a pune presiune pe Austria prin toate formele posibile și imposibile. În paralel, vă garantez că experții MAI și MAE continuă negocierile cu Austria. Eu sunt încrezător că lucrurile se vor regla până la finele anului”, s-a arătat încrezător Rareș Bogdan – nu pentru prima oară, de altfel.

În oglindă, după toate întrevederile avute, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis, Cancelarul Nehammer a reiterat pe rețeaua X că Austria se opune în continuare extinderii spațiului Schengen:

România este un partener important al Austriei. Companiile noastre sunt puternic implicate în România și creează multe mii de locuri de muncă acolo. Mulți cetățeni români lucrează în profesii de asistent medical în Austria și sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire. În același timp, am vorbit foarte deschis și despre obiecțiile austriece față de extinderea rapidă a spațiului Schengen.

Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”.

Articolul precedentRecalcitrant în trafic, un tânăr a amenințat polițiștii din Iași cu bătaia, după care le-a oferit 30.000 de euro
Articolul următorMihai Chirica, sfaturi pentru primarii „traseiști”: „Nu cred că aceste plimbări dintr-o parte în alta sunt potrivite pentru electorat”