Primarul Iașiului, Mihai Chirica, cel care are la activ două mandate – unul drept candidat PSD și al doilea din partea PNL – nu vede cu ochi buni „traseismul” politic, care se traduce prin migrația edililor de la un partid la altul și crede că, cei care o fac „nu au o doctrină” sau „mai bine spus, sunt convins că nu au o morală politică”.

După ce a trecut din PSD în PNL în urmă cu patru ani, acum Chirica atrage tenția că „plimbările dintr-o parte în alta” nu sunt „potrivite pentru electorat”. În ceea ce îl privește, are o scuză: pe când era social democrat, nu era în relații bune cu liderul PSD de atunci, Liviu Dragnea.

„Sunt sigur că sunt greşeli de ambele părţi. Cred că sunt greşeli şi în managementul politic al PNL şi sunt intervenţii nepotrivite în managementul politic al PSD. Ceea ce vreau să le transmit primarilor este că suntem locuitorii aceleiaşi ţări, împărţim acelaşi buget, aproape cu aceeaşi mână. Nu cred că aceste plimbări dintr-o parte în alta sunt potrivite pentru electorat”, a atras atenția Chirica într-o confetință de presă, citat de Agerpres.

Cu această ocazie, primarul Iașiului a subliniat că „am avut un conflict cu Dragnea, care m-a executat politic şi dat afară din PSD şi a trebuit să îmi aleg o altă cale. Am făcut-o în mod responsabil şi voi rămâne în continuare aici”.

Haideţi să facem politică pentru cetăţeni. Nu cred că pomana electorală înseamnă un plus în politica şi democraţia românească. Sper ca lucrurile acestea să înceteze. (…) Nu este potrivit pentru electorat.

Sper ca cele două mari partide, PSD şi PNL, să îşi continue parteneriatul, să dea o şansă României pentru dezvoltare şi în guvernarea care urmează, să câştigăm şi mai mult încrederea instituţiilor internaţionale, inclusiv a celor care ne asigură securitatea naţională la graniţele ţării şi, desigur, să creştem în spatele nostru o generaţie de oameni politici care ar trebui să fie altfel„, a mai pus Mihai Chirica.

În vârstă de 52 de ani, Mihai Chirica conduce Iașiul ca primar din anul 2016. Atunci câștiga din partea PSD, partid în care intrase în 2012, iar după ce între 2018 – 2020 s-a afișat independent, înaintea ultimelor alegeri locale a intrat în PNL, a candidat pe listele acestei formațiuni și a câștigat al doilea mandat.

Mai aplicat, Chirica a intrat în PSD în primăvara anului 2012, an în care a fost ales pe liste consilier local municipal, fiind votat viceprimar al municipiului Iași. La un an distanță, în 2013, devenea președinte al Organizației Municipale a PSD Iași, iar după ce primarul Gheorghe Nichita a fost suspendat pe fondul problemelor penale, din primăvara anului 2015 Chirica a asigurat interimatul funcției de primar. Din postura de primar interimar a fost ales apoi primar la alegerile din 2016.

Articolul precedentRareș Bogdan, după ultimul refuz al Cancelarului Nehammer privind Schengen, chiar la București: „Sunt convins că va ceda”
Articolul următorZiarul de Investigații – 11 martie 2024