Sursa foto: Facebook

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi preşedintele PPE, Manfred Weber, sunt așteptați astăzi la București, unde se va desfășura, timp de două zile, Congresul PPE.

Evenimentul are loc la Romexpo și este găzduit de Partidul Naţional Liberal în parteneriat cu Partidul Popular European.

Vizita și implicit întâlnirea are aerul unei campanii, în condițiile în care Ursula von der Leyen, actuala şefă a Comisiei Europene, este candidata unică pentru a conduce lista Popularilor la scrutinul european din 9 iunie şi, prin urmare, pentru a obţine un nou mandat de cinci ani la şefia executivului comunitar.

Potrivit Agerpres, pe lângă alegerea Ursulei von der Leyen drept candidată pentru şefia CE, congresul PPE va adopta şi manifestul electoral în perspectiva alegerilor europene din luna iunie.

Săptămâna aceasta, PNL a făcut publice câteva date legate de reuniune, transmițând că „viitorul Europei se decide la București, pe 6 – 7 martie”:

Cea mai mare familie politică europeană se va afla în capitala României: 13 șefi de state și guverne, 177 europarlamentari, peste 1.500 de delegați din 44 de țări sunt așteptați la congresul PPE, unde se vor lua decizii cheie pentru viitorul continentului nostru.

Faptul că acest congres are loc la București, găzduit de PNL, arată recunoașterea de care se bucură Partidul Național Liberal în Europa și rolul României în Uniunea Europeană. Tot la congresul PPE, se va decide candidatul pentru președinția Comisiei Europene”.

Pe lângă liderii din UE, la eveniment vor participa însă și șefi ai statelor europene din afara acestui spațiu, membri ai PPE, cum e cazul preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, sau preşedintei Elveţiei, Viola Amherd.

Prima zi a reuniunii va fi deschisă de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi preşedintele PPE, Manfred Weber. Ulterior, este programată o dezbatere despre „vocea satelor, oraşelor şi regiunilor” și discuţii de grup în stil Davos, concentrate pe trei teme: securitatea şi apărarea, solidaritatea între generaţii, economia şi locurile de muncă.

Urmează intervenţiile şefilor de stat şi de guvern europeni din afara UE, precum şi ale liderilor de partide de opoziţie din afara UE, afiliate PPE, printre care şi lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. Prima zi a reuniunii se va încheia cu prezentarea şi votarea manifestului PPE pentru alegerile europene.

Articolul precedentProgramul casieriilor RAJA de Ziua Internațională a Femeii
Articolul următorŞef de post din cadrul IPJ Brașov condamnat definitiv la 6 ani și 4 luni închisoare cu executare, pentru infracţiuni de corupţie