Potrivit The Guardian, un studiu al Universității Beijing a demonstrat că autoritățile din China au utilizat tehnologii de modificare a vremii, pentru a reduce poluarea.
Acțiunea a avut ca scop obținerea unui cer senin pe data de 1 iulie, cu ocazia Centenarului Partidului Comunist.
Rachetele cu iodură de argint au dus la formarea de ploi artificiale
Ceremoniile au fost desfășurate în Piața Tiananmen. În acest context, China a lansat mai multe rachete cu iodură de argint. Acestea au provocat ploi torențiale, fenomene care au scăzut nievlul poluării.
Cercetătorii au precizat că ploaia artificială rezultată a redus nivelul de poluanți ai aerului PM2,5 cu mai mult de două treimi.
Mai mult, fenomenul meteo a schimbat citirea indicelui de calitate a aerului, bazat pe standardele Organizației Mondiale a Sănătății, de la „moderat” la „bun”.
Acțiunile de ”manipulare” a vremii sunt cunoscute și sub denumirea de „blueskying”
Aceste acțiuni sunt, de obicei, implementate împreună cu schimbările sociale premergătoare evenimentelor.
Mai exact, fabricile își sistează activitatea, sunt oprite construcțiile, dar și multe alte procese poluante.
”Oamenii sunt sfătuiți și încurajați să rămână departe de străzi sau să părăsească anumite regiuni”, a spus dr. Shiuh-Shen Chien, de la departamentul de geografie al Universității Naționale din Taiwan, într-un eseu din 2019 pentru Society+Space.
China a modificat vremea inclusiv în trecut, la Jocurile Olimpice din 2008
În ziua festivităților, cerul din Beijing a fost senin. Intervenţia a avut succes, arată studiul, în contextul unor întrebări privind eficienţa şi potenţialul destabilizator al sistemelor climatice din jur.
Nu este pentru prima dată când guvernul chinez susține tehnologia de „însămânțare” a norilor.
China investește miliarde de dolari în efortul de a manipula fenomenele meteo, pentru a proteja regiunile agricole sau pentru a asigura vreme senină la evenimentele importante. Astfel de acțiuni au avut loc inclusiv la Jocurile Olimpice din 2008.
Conform studiului publicat de The Guardian, din 2012 până în 2017, guvernul chinez a cheltuit mai mult de 1,3 miliarde de dolari pe acest tip de tehnologie şi a indus aproximativ 233,5 miliarde de metri cubi de ploaie artificială.