Sursa: Facebook

Victor Negrescu, europarlamentar PSD, vine cu vești de la Bruxelles, unde spune că a purtat discuții aproape prietenești cu omologii săi olandezi, în contextul în care țara pe care o reprezintă aceștia în Parlamentul European nu vede cu ochi buni intrarea României în spațiul Schengen.

Olanda este singura țară din Uniunea Europeană care are reticiențe privind „seriozitatea” țării noastre, ceea ce ar putea însemna o nouă amânare a intrării României în Schengen.

Nu de puține ori social democratul a militat pentru intrarea României în Schengen, fiind convins că țara noastră respectă toate criteriile de aderare, iar acum prezintă trei scenarii care ar putea duce la acest deziderat, bazându-se pe ceea ce numește „discuții purtate recent, la nivel informal”.

Ceea ce Negrescu știe sigur este că „sunt șanse tot mai mari ca Olanda să susțină aderarea României la spațiul Schengen”, cu o rezervă, anume că „nu avem în prezent nicio garanție”.

Însă din interior, Victor Negrescu arată că se discută despre trei scenarii, toate ducând către un final mult așteptat: România, liber la spațiul Schengen.

În prezent se discută despre următoarele scenarii:
Scenariul 1: Votul pentru aderarea României la spațiul Schengen va avea loc în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 decembrie. În acest caz, Olanda, dacă va rămâne ultimul stat care nu are o poziție clară, va vota în favoarea aderării, dar prin impunerea unor condiționalități, susținute poate și de alte state europene, prin care se solicită Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de monitorizare special, în baza căruia ar putea fi suspendate o parte din drepturile specifice spațiului Schengen dacă anumite prevederi ar fi încălcate. Scenariul abținerii este în continuare evaluat, dar guvernul olandez percepe abținerea ca o înfrângere pe care nu și-o permit în contextul actual.

Scenariul 2: Votul urmează a fi reprogramat pentru o sesiune extraordinară, care poate avea loc chiar în cursul acestui an, pentru a aștepta concluziile ultimului raport MCV și avizul Comisiei de la Veneția pe Legile Justiției. În acest caz, intrarea țării noastre în spațiul Schengen este în continuare condiționată de criterii care nu au nicio legătură dispozițiile acquis-ului Schengen. Se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România.

Scenariul 3: O decizie privind intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen ar putea fi reprogramată pentru anul viitor, după finalizarea alegerilor provinciale din Regatul Țărilor de Jos din martie 2023. Un scenariu nesigur, care ridică multe semne de întrebare, mai ales că o decizie privind intrarea Croației în spațiul Schengen urmează să fie luată până la finalul acestui an. Mai mult, cele mai recente sondaje arată o scădere a popularității partidelor aflate la putere în Olanda iar, o eventuală înfrângere, ar putea precipita căderea guvernului”, explică social democratul pe Facebook.

Victor Negrescu subliniază însă că nici cele de mai sus nu sunt „bătute în cuie”, și că totul depinde de „evoluțiile politice și electorale din Olanda”. Cu toate acestea, Negrescu promită să rămână conectat, însă face un apel la unitate și către politicienii autohtoni:

În ultimele săptămâni am intensificat contactele cu parlamentari și decidenți olandezi, cu scopul de a-i convinge să susțină România și, eventual, să inițieze o nouă rezoluție în Parlamentul olandez pentru sprijinirea țării noastre.

Reiterez apelul meu la unitate și responsabilitate către toate forțele politice din România în vederea atingerii acestui obiectiv important pentru țara noastră și le invit să se implice mai mult în acest sens, pentru că non-combatul aduce deservicii României”.

Articolul precedentPrimarul din Otopeni, trimis în judecată; este acuzat că a achitat lucrări neefectuate
Articolul următorAlexandru Rafila, despre o posibilă candidatură la prezidențiale: „Niciodată nu poţi să excluzi o astfel de oportunitate, care este o mare onoare”