Sursa: otopeniro.ro

Constantin Silviu Gheorghe, primarul orașului Otopeni, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție sub acuzația de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, în legătură cu plata unor lucrări care nu fuseseră efectuate.

În septembrie, procurorii au descins la sediul primăriei și au ridicat documente, iar ulterior au dispus reținerea primarului, dar și a directorului care se ocupa de acordarea vizei de control financiar preventiv executiv din primărie – Constantin Vlad.

În acest moment, cei doi au fost trimiși în judecată în stare de arest la domiciliu, în același dosar fiind acuzați alți patru inculpați – un inspector din primărie, un diriginte de șantier și un om de afaceri – cercetați în stare de libertate, precum și un alt om de afaceri – aflat în stare de detenție într-o altă cauză.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției arată că, prin modul în care au acționat inculpații, din Primăria Otopeni ar fi „plecat” în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei. De altfel, Primăria Orașului Otopeni – prin reprezentanți – a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal, fără a comunica însă cuantumul pretențiilor.

Dacă directorul executiv în cadrul primăriei va răspunde pentru aceleași acuzații ca și primarul, un alt funcționar – Bogdan Ionel Ștefan, inspector la Compartimentul Investiții și Achiziții Publice din cadrul primăriei a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, săvârșită în vederea obținerii unui avantaj patrimonial de către altul.

Ceilalți trei inculpați, detaliază DNA, sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Totul, legat de anumite lucrări care ar fi trebuit să se deruleze începând cu anul 2011:

În perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare și execuție de lucrări pentru obiectivul de investiție „Infrastructura de bază în orașul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme), încheiat între Primăria orașului Otopeni și o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, cercetați în prezenta cauză, edilul Gheorghe Constantin Silviu și directorul executiv Vlad Constantin și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi acceptat la plată și ar fi achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:

25.421.080 lei reprezentând inițial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziționat. Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plățile nelegale, ar fi fost întocmită o situație de lucrări (organizare de șantier deși în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparența unei compensări între valoarea ”stornată” a ”procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de șantier, care în realitate nu au fost realizate.

10.494.926 lei reprezentând costuri de finanțare aferente cheltuielilor menționate mai sus.

În demersurile lor, inculpații Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză care, fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiționale, centralizator al lucrărilor, devize cu situația lucrărilor privind organizarea de șantier etc.), fie ar fi pus la dispoziția funcționarilor diferite înscrisuri (facturi, devize etc.) care să justifice efectuarea plăților nelegale”.

Articolul precedentUn adept al teoriilor conspiraționiste este obligat să părăsească teritoriul Olandei
Articolul următorEuroparlamentarul Victor Negrescu, trei scenarii privind intrarea României în Schengen