Captura video Declic
Captura video Declic

O petiție Declic, adresată lui Klaus Iohannis, Florin Cîțu și ministrului Muncii, Raluca Turcan, solicită susținerea legii europene pentru salarii minime decente.

Semnatarii au precizat că este nevoie de această directivă pentru a impulsiona Guvernele statelor membre să identifice soluții și politici naționale pentru salarii ce nu împing angajații la limita sărăciei.

”Cerem salariul minim european! Raluca Turcan ar trebui să trăiască din salariul minim”

Mai mult, reprezentanții Declic au fost prezenți azi, 7 octombrie, la Ministerul Muncii.

Suntem la Ministerul Muncii, cu o provocare pentru ministrul interimar, Raluca Turcan. Să trăiască și ea cu salariul minim de 1524 lei, valabil de la 1 ianuarie 2022! De asemenea, cerem ca formula de calcul pentru salariul minim să includă valoarea coșului de consum pentru un trai decent, așa cum prevede legea”, au precizat protestatarii, pe contul de socializare.

Petiția poate fi semnată aici

În textul petiției, Declic menționează că, în România, cheltuielile lunare pentru un trai minim decent sunt calculate prin coșul minim de consum. Până azi, 7 octombrie, pr+etiția Declic a strâns 35.428 din 50.000 de semnături.

Președintele Iohannis și Guvernul Cîțu continuă să se împotrivească salariului minim decent

Conform calculelor din anul 2020, un român ar trebui să câștige un salariu net, în mână, de 2818 lei. Aceasta este suma necesară pentru a putea acoperi cheltuielile lunare. Dar salariul minim net în România este stabilit la 1386 lei. Practic, salariul este mult sub limita unui trai decent și condamnă angajații la sărăcie.

Cazul României nu este unic, tocmai de aceea Comisia Europeană propune o lege cu aplicare în întreaga Uniune. În felul acesta s-ar asigura că există mai puțină inechitate socială între cetățenii săi. Salariații români ar putea trăi și ei precum italienii și spaniolii dacă președintele Iohannis și Guvernul Cîțu nu s-ar împotrivi salariului minim decent”, au scris reprezentanții Declic.

Articolul precedentKelemen Hunor: Săptămâna viitoare vom participa la consultările de la Cotroceni
Articolul următorPSD a găsit descrierea perfectă pentru Florin Cîțu: „cadavru politic”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time