Foto: alephnews.ro
Foto: alephnews.ro

Suedia a decis suspendarea vaccinării cu serul Moderna pentru persoanele sub vârsta de 30 de ani.

Decizia vine în contextul în care au fost raportate posibile efecte secundare rare, printre care miocardita.

De asemenea, Danemarca a luat aceeași decizie care se aplică pentru tineri sub 18 ani.

Agenția de Sănătate a Suediei a anunțat miercuri că va întrerupe administrarea vaccinului anti-Covid produs de Moderna pentru persoanele născute după anul 1991, după ce datele au indicat o creștere a riscului de miocardită și pericardită în cazul tinerilor și adulților care au fost vaccinați cu acest ser. Aceste afecțiuni implică o inflamare a inimii sau a pericardului, precizează Reuters.

Legătura este în special clară în ceea ce privește vaccinul Spikevax al companiei Moderna, mai ales după administrarea celei de-a doua doze“, a declarat Agenția de Sănătate suedeză. Cu toate acestea, reprezentanții au adăugat că riscul de a fi afectat este, totuși, foarte scăzut.

Vaccinarea cu serul Moderna este suspendată și în Danemarca

În ceea ce privește Danemarca, oficialii au precizat că, deși serurile Pfizer/Biontech au fost utilizate ca opțiune principală pentru persoanele între 12-17 ani, administrarea vaccinurilor Moderna va fi întreruptă.

Danemarca și-a motivat decizia invocând un “principiu preventiv”.

În datele preliminare … există suspiciunea unui risc crescut de inflamație cardiacă, atunci când este vaccinat cu Moderna”, Agenția de Sănătate daneză.

Suedia și Danemarca recomandă acum administrarea vaccinului Comirnaty, produs de compania Pfizer/Biontech. Și Norvegia a optat pentru vaccinul Comirnaty în cazul minorilor și a reamintit joi că această decizie a fost luată din cauza unor efecte secundare rare care ar putea apărea mai ales în cazul bărbaților sub 30 de ani, după primirea celei de-a doua doze, mai arată sursa citată.

Articolul precedentRaed Arafat a explicat motivul pentru care testul de anti-corpi, ca parte din certificatul verde, nu este luat în calcul la accesul în restaurante sau alte evenimente
Articolul următorValeriu Gheorghiță avertizează că România se află într-o situație mai gravă decât cea din regiunea Lombardia, de anul trecut
Jurnalist full-time / Pesimist part-time