Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a explicat, joi, la Digi FM ce a stat la baza deciziei ca accesul la restaurante sau evenimente să se facă la prezentarea certificatului verde (vaccinare, trecere boală sau test negativ) să fie exclusă varianta de test anti-corpi. Motivul vine și ca urmare a numeroaselor situații în care persoane s-au vaccinat „la chiuvetă”, prezentând apoi un certificat de vaccinare fals, fapt pentru care autoritățile consideră că există riscul ca multă lume să prezinte și documente false în privința anti-corpilor. Mai mult, Arafat a precizat că nici în Europa nu este luat în calcul un astfel de document.

„S-a decis că sunt trei variante: testat, trecut prin boală oficial și vaccinat. A patra variantă, să meargă lumea să facă test care să spună că ai anticorpi nu este aplicată nicăieri. Îmi pare rău, sunt convins că toată lumea va avea anticorpi după asta”, a spus Raed Arafat, la Digi FM.

O altă situație este în privința celor care au trecut prin boală, dar care nu au declarat acest lucru la DSP, pe considerentul că a fost o formă ușoară, tratată la domiciliu. Șeful DSU a precizat că știe de astfel de situații. „Testul de anticorpi nu se ia în considerare. Toată lumea va avea anticorpi (n.r. ca urmare a infectării la care nu sunt prezente simptomele bolii). Dacă noi am fost în stare să vaccinăm la chiuvetă, vă asigur că dacă te duci undeva, vei obține hârtia că ai anticorpi”, a mai spus Raed Arafat.

De altfel, acesta a dat exemplu unui tânăr de la Sibiu, care pe „patul de moarte” a mărturisit că avea certificat de vaccinare fals.

Potrivit Horărârii CNSU, în localitățile cu incidența mai mare de 6 cazuri la mia de locuitori, accesul în restaurante să se facă pe baza certificatului verde (vaccinare sau trecere prin boală).

Un nou tip de înșelăciune: anunţuri de vânzare de certificate COVID-19

Articolul precedentȘtefănuță (USR PLUS): „În loc de un președinte neamț românizat, aș prefera un român cu experiența străinătății”
Articolul următorVaccinarea cu serul Moderna, suspendată în Suedia