Foto: Ziarul de Iași
Foto: Ziarul de Iași

Inspectoratul General al Poliției Române ( IGPR) informează că mai multe persoane au obținut certificate verzi de vaccinare anti COVID-19 false în schimbul sumei de bani de aproximativ 100 de euro.

Noul tip de înșelăciune este folosit de persoane necunoscute ce, cu ajutorul aplicațiilor de comunicare creează grupuri cu denumiri sugestive și postează anunțuri de vânzare de certificate COVID-19, relatează Agerpres. Grupurile respective conțin cuvinte precum certificat, vaccin, COVID.

Creatorii unor astfel de documente false iau legătura cu persoana ce-și dorește un certificat anti COVID-19 fals și le solicită o sumă de bani ce începe de la 100 de euro minim.

Prețul unui certificat verde anti COVID-19 fals începe de la 100 de euro

Hoții solicită plata prin intermediul aplicației PayPal, automatelor de plată, în euro sau echivalentul în bitcoin. Cei ce vând astfel de documente false oferă instrucțiuni precise referitoare la contravaloarea unui certificat verde anti COVID-19 fals. În momentul în care plata a fost efectuată, vânzătorul blochează conversațiile cu solicitantul.

,,Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum şi ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunţă la tranzacţie”, a mai explicat IGPR.

Cei păgubiți de astfel de înșelăciuni nu contactează autoritățile, întrucât acestea sunt de natură penală. Vânzătorii, de asemenea, sunt facilitați de anonimatul pe care aplicațiile securizate de comunicare și de plată îl oferă.

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române continuă cercetările în vederea identificării persoanelor implicate în vânzarea de certificate verzi anti COVID-19.

Persoanele vaccinate și certificatele verde anti COVID-19

Guvernul a decis ca, în localitățile cu rată de infectare cu peste 6 la mie, restaurantele, sălile de sport și spectacolele rămân deschise până la 50 % pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală. Cei care au test negativ COVID nu vor avea dreptul să participe la evenimente.

Avocatul Poporului a precizat că, în urma acestei decizii, ,,certificatul verde, practic, nu mai există”.

Din cauza creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus tot mai mulți români au decis să se vaccineze cu unul dintre cele patru seruri. Marți, 5 octombrie, peste 60.000 de români s-au vaccinat împotriva COVID-19.

Timișoara. Pretinși vaccinați anti-Covid, internați în stare gravă la Spitalul Victor Babeș

Articolul precedentMarea Britanie se confruntă cu o criză de lucrători din cauza ieșirii din Uniunea Europeană
Articolul următorGuvernul interimar va prelungi starea de alertă, iar restricțiile sunt cele aflate deja în vigoare
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.