Florin Cîțu la Guvern (Facebook)

Guvernul se va reuni în această seară, de la ora 19.00, aceasta fiind prima întâlnirii miniștrilor după adoptarea moțiunii de cenzură în Parlament. Pe ordinea de zi se află hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, în contextul pandemiei Covid.

Cum guvernul interimar este cu puteri limitate, ministrul interimar al Internelor, Lucian Bode a explicat care sunt măsurile pe care Executivul le poate lua în situația actuală.

„Prin hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă nu se promovează politici noi, ci doar se stabilesc în concret măsurile specifice unei perioade maxime de 30 de zile, pentru cât se stabilește starea de alertă, prelungire care are la bază o analiză obiectivă a factorilor de risc – vom avea și o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență înainte de ședința de Guvern (n.r. ce va avea loc în această seară) – factori care, la rândul lor, sunt prevăzuți în Legea 55”, a declarat Lucian Bode, ministrul interimar de Interne.

CNSU a decis: masca devine obligatorie și în spațiile deschise, accesul la activități se face doar celor vaccinați ori trecuți prin boală, iar școlile rămân deschise

În cazul în care apar situații care necesită aplicarea unor măsuri speciale, mai ales în contextul crizei sanitare actuale, cu sistemul sanitar îngenunchiat, ministrul interimar a precizat că doar Parlamentul va putea lua noi măsuri.

„Cel care poate legifera e Parlamentul și se poate legifera în regim de urgență. Așa cum am spus, Guvernul nu poate adopta ordonanțe de urgență sau legi în această perioadă. Parlamentul poate să adopte astfel de acte normative și în regim de urgență se poate adopta un proiect de lege. Vorbesc de câteva zile, dacă e necesar”, a mai explicat Bode.

De altfel, chiar și președintele Klaus Iohannis s-a arătat „foarte îngrijorat” cu privire la evoluția epidemiologică, după ce a primit noile date ale pandemiei, subliniind că este „o catastrofă”. În ultimele 48 de zile au fost confirmate 29.781 de cazuri noi de infectare Covid, dar cel mai alarmant este faptul că în acest moment este o foarte mare presiune pe secțiile ATI, astăzi fiind internate 1.513 de persoane, nemai existând niciun loc liber la ATI, în țară, motiv pentru care operațiile care nu sunt urgente au fost suspendate pentru 30 de zile.

RO-Alert: „Alegeți să vă vaccinați acum împotriva COVID-19”

Miercuri, în a doua zi cu număr foarte mare de cazuri de infectare, sistemul RO-Alert a trimis o atenționare prin care invită lumea la vaccinare și recomandă informarea din surse oficiale.

„În contextul creșterii accelerate a ratei de infectare la nivel național cu virusul SARS-CoV-2, pentru protejarea sănătății dumneavoastră și a celor din jur, informați-vă din surse oficiale și respectați măsurile igienico-sanitare și de distanțare fizică. Alegeți să vă vaccinați acum împotriva COVID-19! DSU. fiipregatit.ro, vaccinare-covid.gov.ro”, este alerta transmisă de autorități.

Masca devine obligatorie, în spațiile publice, în localitățile cu o rată de infectare de peste 6 cazuri la mia de locuitori

Articolul precedentUn nou tip de înșelăciune: anunţuri de vânzare de certificate COVID-19
Articolul următorRepublica Moldova se confruntă cu probleme privind aprovizionarea cu gaze naturale