Într-o postare pe Facebook a companiei Moldovatransgaz, lipsa importurilor de gaze este acoperită, în momentul de față, din stocul de gaze din conductele magistrale de gaze din Republica Moldova.

Cauza acestei probleme e reprezentată de acordul dintre Moldovagaz cu Gazprom, ce a fost semnat cu câteva ore înainte de expirarea acestuia. Datorită acestei întârzieri, Gazprom nu a avut baza legală pentru a transporta gazele naturale consumatorilor din Republica Moldova în luna octombrie a acestui an, relatează g4media.ro.

Altfel spus, țara consumă mai multe gaze decât importă de la Gazprom, iar compania ce asigură furnizarea de gaze în Republica Moldova a cerut abonaților să reducă consumul.

Moldovagaz vine cu soluții

Compania încearcă să vină cu soluții pentru a face față deficitului de gaze și a propus ca consumatorii să treacă la combustibili alternativi și înlocuirea volumului excesiv de consum contractat cu păcură. Compania a anunțat că a început negocierile cu Gazprom pentru creșterea volumului de furnizare de gaze.

Chiar dacă s-a inaugurat un gazoduct între România și Moldova pentru reducerea dependenței a țării de  gazele rusești, din nefericire nu s-a efectuat nici un transfer de gaze dinspre România.

România și explozia prețului la energie

Importurile din Rusia s-au majorat cu 20 % din cauza creșterii consumului intern cu aproape 10 %  în primele cinci luni ale anului. De asemenea, exporturile de gaze din țara noastră au crescut de 20 de ori, dar producția internă a scăzut. Românii vor scoate cu 25 % mai mulți bani din buzunar în această iarnă din cauza creșterii de prețuri pe piață.

Din cauza facturilor mari la gaze, energie și cărbune, Parlamentul a adoptat legea consumatorului vulnerabil prin care guvernul va plăti o parte din facturi. De exemplu, pentru persoanele care au până în 200 de lei venit pe membru de familie, reducerea oferită de guvern este de 100 %.

Totodată, conform legii consumatorului vulnerabil, reducerea nu trebuie să depășească 320 de lei la cărbune, 500 de lei la energia electrică și 250 de lei la gaze.

Potrivit energia.ro, prețul gazelor pentru consumul din această iarnă va crește, situație similară în aproape toate țările din Uniunea Europeană. Guvernele din mai multe țări caută soluții privind această creștere a prețurilor.

Guvernul a adoptat OUG privind compensarea prețului la energie

Articolul precedentGuvernul interimar va prelungi starea de alertă, iar restricțiile sunt cele aflate deja în vigoare
Articolul următor”La peste 300 de morți ar trebui să țină câte o lumânare fiecare persoană care a negat pandemia”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.