Cei doi administratori ai societății stației GPL din Crevedia, unde luna trecută au avut loc mai multe explozii care au dus la decesul și rănirea a mai multor persoane, precum și distrugerea unor locuințe din apropiere, vor sta în arest până în octombrie.

Aceasta a fost decizia judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sectorului 5 București, după ce a fost analizată solicitarea procurorilor privind măsura preventivă.

Ieri, procurorii din cadrul Secției de urmărire penală criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au solicitat instanței arestarea preventivă a celor doi inculpați, acuzați în acest moment de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru:

Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică în dosarul de urmărire penală nr. 462/P/2023 şi dispune arestarea preventivă a inculpaţilor DOLDUREA IONUŢ-DANIEL, şi STÎNGĂ COSMIN-IONUŢ, cercetaţi sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, faptă prev. de art. 255 alin. 1 ?i 2 Cp, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 06.09.2023 şi până la data de 05.10.2023, inclusiv.

Respinge cererea inculpaţilor, formulată prin apărători aleşi, de respingere a propunerii de arestare preventivă şi de luare a măsurii controlului judiciar pe cauţiune sau a arestului la domiciliu, ca neîntemeiată. Dispune emiterea de îndată a mandatelor de arestare preventivă nr. 99/UP/2023 şi nr. 100/UP/2023, conform art. 230 alin. 1 Cpp. În baza art. 275 alin. 3 Cpp, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”, se arată în decizia instanței, care a fost deja contestată de ambii inculpați.

În referatul cu propunere de luare a măsurii arestării preventive, procurorii descriu că „cei doi inculpați, pe o perioadă îndelungată de timp, de cel puțin 3 ani, în mod sistematic, au promovat în cadrul societății o politică de funcționare grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL.

Toate aceste operațiuni au fost efectuate în scop pecuniar, în pofida deciziilor de ordin administrativ aplicate de autoritățile publice cu atribuții de supraveghere și control în materie și abdicând de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfășurarea acestei activități. Faptele descrise au avut drept consecință decesul a 5 persoane, vătămarea corporală a altor 54 persoane, 6 case distruse total, 77 case distruse parțial, alte distrugeri materiale semnificative – autospeciale ale echipelor de intervenție, echipamente de intervenție, bunuri materiale ale cetățenilor pe o rază de aprox. 1 km”.

Totodată, procurorii detaliază că în dosar au fost audiate, în calitate de persoană vătămată, 16 persoane care au suferit pagube materiale și morale și care au precizat că se constituie parte civilă în cauză, iar alte de 22 persoane au fost audiate în calitate de martori.

Procurorii au dispus începând de ieri și luarea unor măsuri asigurătorii, „apreciind că în cauză este necesară aplicarea unor asemenea măsuri pentru a se putea asigura repararea pagubelor cauzate prin comiterea infracțiunii și pentru a garanta executarea cheltuielilor judiciare”:

În ceea ce privește suspectul persoană juridică s-a instituit măsura asigurătorie a sechestrului cu privire la mai multe bunuri imobile, după cum urmează: 5 în județul Botoșani, 4 în județul Călărași, 28 în județul Dâmbovița, 6 în județul Giurgiu, 19 în județul Ilfov, unul în județul Olt.

Cu referire la unul dintre inculpați, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la un bun imobil situat în București, precum și cu privire la un număr de 7 conturi bancare. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă cu privire la bunurile celui de al doilea inculpat, respectiv 7 bunuri imobile situate în București și un număr de 8 conturi bancare”.

Articolul precedentUSR numără semnături pentru o moțiune de cenzură
Articolul următorFSANP, avertisment: „Vom pune lacătul pe pușcării! Unde sunt banii, domnule Ciolacu?”