Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

O nouă tentativă de fraudă online încearcă să exploateze folosirea serviciilor de curierat în perioada reducerilor, transmite Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Comunicatul precizează că este vorba despre infractori cibernetici care trimit potențialelor victime un SMS în care îi anunță că au câștigat un premiu, fără să dea detalii suplimentare.

Mesajul conține un link care, odată accesat (din curiozitate sau din dorința de a beneficia de un câștig rapid) redirecționează către un site de phishing

Prin urmare, site-ul copiază elementele de identitate vizuală ale serviciului de curierat FedEx, pentru a oferi utilizatorului impresia că se află pe un canal de comunicare oficial al companiei.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică precizează că, dacă aruncăm o privire către denumirea domeniului care găzduiește această schemă de phishing (globalpackoin[.]com) ne putem da seama instant că NU suntem pe site-ul FedEx și că ar trebui să ne oprim înainte de a furniza date sensibile.

 Sfaturi pentru protecția în fața atacatorilor online care vânează datele

  • Fiți vigilenți și analizați cu atenție informațiile primite, înainte de a furniza date online;
  • Evitați accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute;
  • Evitați furnizarea la cerere de date personale, date financiare sau date de autentificare, după accesarea unor link-uri venite prin sms, e-mail sau platforme de mesagerie. Tastați numele site-ului pe care doriți să introduceți astfel de date manual în browserul de internet, pentru siguranță;
  • Analizați cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului în limba română;
  • Verificați existența promoțiilor și concursurilor pe canalele oficiale ale companiilor care le organizează;
  • Nu uitați că NU puteți câștiga un premiu la un concurs la care nu v-ați înscris și nu ați participat.

Siguranța Online este o campanie de conștientizare la nivel național. Campania este derulată de DNSC, Poliția Română și ARB, alături de parteneri din zona privată precum Microsoft Romania, BIT SENTINEL, ATTACK Simulator, ANIS sau Dekeneas.

Articolul precedentPrimarul Sectorului 6: ”Mă simt ca Sisif”
Articolul următorGabriela Firea, despre o posibilă candidatură în 2024: „Îmi doresc să continui proiectele de la București, nici nu s-a pus problema să vizez o altă funcție”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time