Temperaturile record au creat probleme în activitatea a două spitale importante din Marea Britanie, o serie de operații fiind anulate, unele programări fiind amânate sau unii pacienți grav bolnavi fiind trimiși către alte centre, potrivit theguardian.com.
Problemele au apărut după ce în ultimele trei săptămâni calculatoarele s-au blocat din cauza caniculei
„În același timp, temperaturile globale cresc, iar asta înseamnă că sistemele de alimentare și de răcire trebuie să fie mult mai eficiente și mai rezistente.”, a declarat George Zervas, de la departamentul de inginerie electronică și electrică al University College London.
Din cauza defecțiunilor informatice apărute la spitalele Guy’s și St Thomas’ în Londra, au existat îngrijorări privitoare la efectul schimbărilor climatice asupra centrelor de date care stochează informații medicale, financiare și din sectorul public. Directorul Guy’s and St Thomas’ Trust, profesorul Ian Abbs, a prezentat „scuze sincere” pentru disfuncționalitatea pe care o consideră „extrem de gravă”, după ce alculatoarele spitalului nu au mai funcționat de pe 19 iulie, din cauza temperaturilor record.
Sistemele IT de bază au fost repuse în funcțiune până la sfârșitul săptămânii trecute, dar se mai fac demersuri pentru recuperarea datelor și repornirea altor sisteme. „Complexitatea sistemelor noastre IT actuale a făcut dificilă recuperarea acestora”, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului.
Medicii nu au putut preciza care a fost reacția pacienții la tratamentele lor, deoarece sistemele informatice nu au funcționat. „Zburăm orbește”, a dezvăluit un medic senior de la St Thomas. Potrivit medicului, obținerea rezultatelor de la laboratoare a fost un coșmar, personalul transportand documente de hârtie de la și la laborator.
„Cu toate acestea, de multe ori oamenii nu specificau unde se află un pacient în spital. Așa că existau grupuri de portari și personal de laborator care se plimbau prin spital căutând orbește un pacient la întâmplare. Era un haos”, a adăugat el.
Dosarele digitale de îngrijire ale bolnavilor nu au fost actualizate din 19 iulie, bolnavilor de cancer anulându-se ședințele de chimioterapie
Sistemele IT ale celor două spitale nu funcționau la niveluri optime de anul trecut, consiliul de administrație al trustului fiind informat că mai multe sisteme, inclusiv Windows 10, nu mai aveau asistență. Potrivit profesorului George Zervas, de la departamentul de inginerie electronică și electrică al University College London, calculatoarele sunt vitale pentru asistența medicală, inteligența artificială fiind explorată sau utilizată pentru a sprijini diverse sarcini, cum ar fi prognosticul.
„De exemplu, inteligența artificială poate folosi scanările imagistice medicale pentru a diagnostica cancerul. Acest lucru înseamnă că apetitul pentru calcul, comunicare, stocare și recuperare de date este în continuă creștere”, a subliniat acesta.
Marea Britanie: Decesele survenite în urma consumului de heroină sunt în creștere