Umbrele(le) lui Vanghelie în PSD

Daniel Marian Vanghelie (n. 28 februarie 1968, București, România) este un politician social-democrat din România, fost primar al sectorului 5 al municipiului București între 2000-2015. La 6 aprilie 2015 Vanghelie a fost suspendat din funcția de primar, din cauza arestului preventiv pe motive de corupție. Vanghelie a fost primar timp de 4 mandate, membru recunoscut și vice-președinte al Partidului Social Democrat. Marian Vanghelie a fost președintele Organizației PSD a Municipiului București. Așa începe Wikipedia prezentarea lui Marian Vanghelie.

Nu cred că există în România cineva care să nu fi auzit de Marian Vanghelie. Este unul dintre cei mai vechi PSD-iști, una dintre cele mai puternice voci, artizanul atâtor „combinații”. Marian Vanghelie era la un moment dat mai sforar decât Viorel Hrebenciuc. Marian știe că timpul nu iartă pe nimeni și încearcă din răsputeri să își pună oameni credincioși în funcții cheie din zona administrativă cu accente politico-financiare.

Atunci când însă trebuia să stea cât mai cuminte, Oana îl enervează atât de tare încât Marian, pentru câteva zile ține prima pagina a ziarelor, dar nu cu noutăți din procesele pe care le are ci pentru că este lovit puternic de gelozie. Gelozia, se știe, este perenă. Fie că mai poți sau nu, gelos trebuie să fii. Se mai știe ca Oana Mizil a ajuns la spital după o ceartă zdravănă cu Vanghelie. N-aș crede că a ajuns la spital pentru că era zdruncinată psihic. Însă lucrurile între cei doi evoluează bine, aceștia lăsând impresia că la iarnă vor fi deja soț și soție. Deci în viața de familie Marian încă mai are influență! Dar…

Mai are Vanghelie influență in PSD?

Multă lume îl consideră pe Vanghelie ca și ieșit din cărți din punct de vedere politic. Dar atentie, umbrele(le) lui Vanghelie în PSD sunt multe și sunt reprezentate de oamenii credincioși lui, de oamenii puși de el cu mult timp în urmă și rămași „la butoane” în diverse instituții ale statului.

Astfel, să nu uitam faptul că, undeva prin 2014 frații Pricopsitu au beneficiat de bunăvoința fostului primar pentru a demara afacerea care avea să le dea și porecla. Sursele noastre ne-au confirmat că Dan Cristian Popescu (fostul primar „de facto” al sectorului 2 in mandatul trecut) a ajuns in funcție doar după ce a luat „lumină” de la Vanghelie. Nu avem de unde să știm dacă relația lor a continuat și după, dar nimic nu sugerează că nu.

Fostul primar al sectorului 6, degrabă pierzătorul Gabriel Mutu l-a avut ca naș în PSD tot pe Marian Vanghelie. Acum senatorul Gabriel Mutu iși continuă activitatea total incognito in Senatul României. Mai sunt câțiva prieteni, cateva zeci, care îi mai dau câte un like pe Facebook.

Cumva, cei de mai sus, în mod normal, după atâția ani e posibil sa-și fi plătit datoriile morale dacă acestea au existat. Ce se va întâmpla însă cu cei care încă îi sunt datori (moral, evident) fostului primar?

Joacă Marian Vanghelie șah?

Chiar dacă nu joacă efectiv șah, pentru că e plicticos și la sfârșit nu te alegi decât cu o strângere de mână, știe regulile mult mai bine decât alții. Și își așează piesele cu măiestria atâtor ani de experiență. Fie ca sunt pioni sau nebuni, aceștia iși vor ajuta regele atunci când acesta o va cere!

Cosmin Marius Fodoroiu foto lumeapolitica.ro

Printre pionii…importanți de la sectorul 1, tot de Vanghelie „aranjati ” trebuie amintiți, Cosmin Fodoroiu și Petre Florin Manole, pentru prieteni, „Mexicanu’ „.

Fodoroiu a ocupat timp de 4 ani și jumătate, cât a durat mandatul primarului Tudorache, funcția de Director General la Direcția de Investitii, fiind astfel jupân peste banii celui mai bogat sector al capitalei. În 2017 CanCan il numea pe Fodoroiu copilașul lui Vanghelie. Nu vă inchipuiți că o dată cu venirea lui Armand, Fodoroiu a ajuns rău, nuu!

Petre Florin Manole foto Facebook

Manole, fost deputat în mandatul 2016-2020, este tot omul lui Vanghelie pentru că ascensiunea lui în politică a pornit în 2012 când a fost pus de Vanghelie pe un loc eligibil la Consiliul Local sector 5. Manole s-a făcut cunoscut abia anul trecut când a ieșit la iveală faptul ca a împrumutat, evident, pe persoană fizică (cum altfel? că doar Regele lui a împământenit expresia) partidul cu suma de aproximativ 50.000 de euro, bani strânși cu sudoarea frunții din munca la stat.

Astăzi, „Mexicanu’ „, adică alintatul ex-deputat ocupă funcția de președinte interimar al PSD sector 1. Din președinte interimar mai este un pas până la președinte plin, iar de acolo, Marian Vanghelie poate să devină (din nou) ce vrea el: primar, deputat, senator…Acum este un moment in care Vanghelie pare să fie jos, că l-au copleșit problemele…nici pe departe. Toți pionii vor deveni nebuni, vor parcurge tabla cu rapiditate și vor juca la șah! Nu la mat, matul in cazul ăsta nu este de niciun folos. Dar un șah continuu, da! Mult succes și viziune celor cu mintea încă limpede!

Și poate cel mai bun exemplu că Vanghelie există și azi în viața Bucureștiului este Adrian Criț. Acesta este din martie 2021 Directorul General al STB, impus de Nicușor Dan. Criț este nimeni altul decât omul „uns” de Marian Vanghelie în 2010 mare șef peste RATB, cum se numea la vremea aia societatea de transport a Municipiului București.

Deci, iată cum, prin acești oameni, Vanghelie continuă să existe, fiind astfel în continuare în cărți. Și, un adevăr dureros pentru conducerea PSD: Umbrele(le) lui Vanghelie în PSD există, se află, ascultă și probabil uneltesc…

VIACOMAN Radu
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentGabriela Firea s-a supărat pe Guvern: „Când vor fi gata centrele pentru mari arşi?”
Articolul următorGinerele sindicalistului penal Liviu Luca, noul șef al DGPI