Ministerul Energiei a cheltuit 63 de milioane de lei pentru a le închide gura angajaților de la Complexul Energetic Hunedoara

1.411 angajați disponibilizați au primit câte 10.000 de euro în conturi. Suma a fost, totuși, impozitată cu 10%

Foto: preluare Mesagerul de Hunedoara

Peste Complexul Energetic Hunedoara s-a tras cortina. Astfel, 1.411 de angajați au rămas fără locuri de muncă, în județ. Autoritățile din Ministerul Energiei au rămas indiferente protestelor sindicatelor, decizia rămânând oficială. Cu toate astea, ministerul a găsit o cale de a închide, cel puțin temporar, gurile protestatarilor care contestau închiderea Complexului Energetic Hunedoara: dându-le bani.

Angajații de la Complexul Energetic Hunedoara au primit 63 de milioane de lei

Vorbim, în acest caz, de sume compensatorii, în valoare de 10.000 de euro, de angajat. Aceștia au primit suma menționată anterior în cont, din cei 10.000 de euro fiecare salariat primind 44.998 lei, în urma impozitării cu 10%. 1.411 de angajați disponibilizați au beneficiat de acești bani.

În plus, toți cei disponibilizați de la CEH vor beneficia de o îndemnizație lunară de 3.000 lei, timp de doi ani. Dacă în acest timp, beneficiarii vor dori să se angajaze, vor continua să primească bani, însă numai jumătate dintre aceștia, putând să cumuleze această sună cu salariul obținut de la noul loc de muncă.

„Astăzi, (n.r.-ieri) Guvernul României a plătit prima tranșă de bani pentru a închide în liniște Complexul Energetic Hunedoara, Termocen­trala Mintia și mineritul din Valea Jiului. La un preț de 45.000 lei/salariat, astăzi creștem cu 1.477 numărul șomerilor în județul Hunedoara.În următorii ani, cu aceeași bani vor fi trimiși acasă ceilalți 2.800 salariați ai CEH. Acest guvern a șters Hunedoara de pe harta energetică a României, dar și România de pe harta energetică a Uniunii Europene. Prețul unui MW bate record după record de la o zi la alta, depășind 1.000 lei/MW, iar importul de energie înlocuiește capacitățile românesti pe bază de cărbune. Urmează închiderea CEO, tot în liniște, deci stingem lumina în România cu acceptul nostru”, a declarat Cristian Iștoc, fost lider sindical al Termocentralei Mintia, citat de Mesagerul de Hunedoara.

Citește și: Cum să bagi sub preș 2 milioane de euro. Complexul Energetic Hunedoara a importat cărbune la prețuri uriașe

Articolul precedentPacient al unui centru de recuperare neuropsihică din Prahova, decedat după ce a fost lovit de un angajat al spitalului
Articolul următorCîțu a petrecut, împreună cu Boc, la Electric Castle
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.