Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, este acuzat de către fostul senator și actualul membru USR și activist de mediu Mihai Goțiu, că a încercat să minimalizeze fenomenul tăierilor ilegale de păduri, potrivit libertatea.ro. Activistul de mediu consideră că datorită presiunii civice, s-au luat măsuri antihoție care au început să aibă efecte, dar anihilarea rețelelor de crimă organizată din domeniul tăierilor ilegale de păduri nu s-a realizat. Mihai Goțiu a demontat cu argumentele sale, precizările făcute de către ministrul Mediului, în cadrul unei emisiuni televizate, privind măsurile care s-a luat pentru stoparea tăierilor ilegale de material lemnos.

Marile dosare penale „istorice” care au ca obiect tăierile ilegale de păduri se prescriu ori se clasează

Acțiunile Gărzilor Forestiere, ale polițiștilor și procurorilor acopera doar o parte din fenomen, susține Mihai Goțiu. Lipsa unor mari dosare pentru tăieri ilegale nu înseamnă că fenomenul este ținut sub control, ci doar că nu există voința politică majoritară de înființare a unei structuri specializate în combaterea infracțiunilor de mediu, care să ancheteze rețelele de tip mafiot. Cazurile încheiate cu confiscări de TIR-uri și/sau material lemnos, amenzi și mici dosare penale, chiar cele pe care le invocă domnul ministru , demonstrează, de fapt, că ne aflăm în fața unor rețele mult mai extinse, spune Mihai Goțiu.

Cazurile de furturi de lemne, scoase la lumină de fostul senator

„Să luăm câteva cazuri. În urma unor acțiuni de control întinse pe aproape trei luni (martie – mai 2022), Garda Forestieră Suceava a anunțat, săptămâna trecută, că a descoperit 1.420 metri cubi de material lemnos, fără proveniență legală, în curtea unui singur operator economic. Comparând datele din SUMAL 2.0 (sistemul de monitorizare a provenienței și trasabilității materialului lemnos), inspectorii Gărzii au ajuns la concluzia că „în schemă” au fost implicați nu mai puțin de 14 operatori economici furnizori, iar avizele de însoțire (false – n.a.) au fost emise din șapte județe, respectiv Suceava, Iași, Botoșani, Bacău, Neamț, Harghita și Mureș.

S-au aplicat patru sancțiuni contravenționale în valoare totală de 66.000 de lei, iar întreaga cantitate de material lemnos, în valoare de 213.800 de lei, a fost confiscată valoric. În acest caz, Poliția Economică ar face și cercetări penale. Vi se pare mult ori că s-a ajuns cu adevărat la cei care au inventat schema asta? Și de unde s-a tăiat, de fapt, lemnul care a ajuns în curtea respectivei firme?

La începutul lunii mai, mai multe camere video amplasate pe drumuri forestiere de către Direcția Silvică Mureș au fost distruse (acoperite cu vopsea sau furate). Inițiativa amplasării lor a fost luată (în premieră pentru o direcție silvică din țară) de către șeful instituției, Ilie Covrig, cunoscut opiniei publice în special din investigațiile Recorder, după ce și-a asumat, curajos, în ultimii ani, să înfrunte sistemul din interior. 
Cu privire la tăierile ilegale din județul Mureș am depus, la rândul meu, mai multe sesizări oficiale, care au dus la investigații ale Corpului de control al ministerului, ale Gărzii Forestiere Brașov, dar și la deschiderea unui dosar de cercetare penală de către DNA Mureș, la sfârșitul anului 2020. Mai multe firme care exploatau lemnul în zonă au rămas, după controale, fără certificatele de atestare Cu toate acestea, absolut hilar, primarul localității Răstolița, Marius Lircă, susține, în declarații de presă, că de vină pentru distrugerea și furtul camerelor video ar fi „cu precădere o categorie de cetățeni defavorizați social” (!). Crede cineva o asemenea explicație?”, a declarat Mihai Goțiu.

Șefii care s-au luptat cu mafia lemnului, schimbați din funcție

 Fostul senator a reamintit ca la sfârșitul lunii aprilie, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat definitiv, la 17 ani și 4 luni de închisoare, pe ucigașul pădurarului Liviu Pop. Crima a avut loc în noiembrie 2019, după ce pădurarul l-a surprins în pădure, cu o căruță de lemn furat. Complicele la furt (inițial numărul suspecților fiind chiar de trei) nu apare în dosar cu vreo condamnare.
Ion Tabugan, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin (și fost deputat mai multe mandate, sub umbrela mai multor partide), a fost trimis, în cele din urmă, în judecată, la sfârșitul lunii mai, dar într-un dosar legat de devalizarea stațiunii Băile Herculane (alături de alți 34 de inculpați), nicidecum în dosarele privind tăierile din județul care administrează cea mai mare suprafață de pădure publică din țară. Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tanczos Barna, l-a schimbat din funcție pe directorul Gărzii Forestiere Timișoara, după ce instituția a efectuat mai multe controale, încheiate cu sancțiuni contravenționale și dosare de cercetare penală, în ocoalele silvice din subordinea lui Ion Tabugan, a afirmat fostul senator.

În România există rețele de criminalitate organizată în domeniul forestier

Toate aceste cazuri arată că modificările antihoție din Codul Silvic, implementarea SUMAL 2.0 (încă incomplet, totuși), instalarea de camere video pe drumurile forestiere ori redarea dreptului Gărzilor Forestiere de a solicita retragerea certificatelor de atestare a firmelor forestiere care taie ilegal păduri încurcă destul de serios Mafia lemnului. Sunt lucruri obținute cu greu, în urma unor mobilizări civice importante și de durată, a implicării ong-urilor și a activiștilor de mediu și cu sprijinul  Comisiei Europene, care a deschis proceduri de infringement împotriva României din cauza tăierilor ilegale de păduri.

„Partea goală a paharului ne arată, însă, că măsurile coercitive îi ating cu greu pe cei aflați în vârful lanțului trofic al distrugerii pădurilor din România. Când în curtea unui singur operator economic ajunge lemn care ar proveni din 7 (șapte) județe, când ai 14 firme implicate în operațiunile de falsificare a avizelor, e evident că suntem în fața unei rețele de criminalitate organizată cu zeci de persoane (de la silvicii din pădurile cărora pleacă, în realitate, lemnul tăiat ilegal, la complici din instituții de control, la patroni și angajați din firme de transport și/sau exploatare, precum și la patroni și angajați ai firmelor de prelucrare primară, cel puțin).”, a mai declarat fostul senator USR. 

Cristian Tudor Popescu a fost concediat de Digi 24: ”Sunt dezlegat”

Articolul precedentCristian Tudor Popescu a fost concediat de Digi 24: ”Sunt dezlegat”
Articolul următorFotografie de absolvire, în fața unei școli distruse: ”Aștepta cu nerăbdare ziua cea mare. Apoi au venit rușii”