Foto: Facebook/ONG Mare Nostrum
Foto: Facebook/ONG Mare Nostrum

Conform unei organizații care monitorizează curățenia de pe litoral, plajele din România sunt mult mai curate la începutul acestui sezon estival.

Cu toate aceste, plasticul rămâne deșeul predominant, iar Constanța este cel mai murdar sector de plajă, cu 1701 deșeuri, urmată fiind de sectorul din Saturn (1086) și de Năvodari (778).

Declarațiile vin din partea Mare Nostrum, un ONG din Constanța.

Mare Nostrum: ”La nivel european, plajele de la Marea Neagră au cea mai mare abundenţă a deşeurilor, fiind înregistrate 600 deşeuri la suta de metri”

Plaja nu este un mare coş de gunoi şi fiecare dintre noi şi-o doreşte curată. Motiv pentru care fiecare avem obligaţia morală de a contribui la menţinerea curăţeniei printr-un comportament educat, aruncând gunoiul la coş”, adaugă cei de la Mare Nostrum.

Doar în data de 4 iunie, Mare Nostrum a finalizat ”numărătoarea” deșeurilor, pe o singură plajă. Membrii asociației precizează că au ”subestimat” rezultatele. Prin urmare, au fost colectate 1.2 tone deșeuri, doar de pe plaja Corbu.

”A arunca la coș nu este un moft, ci o necesitate”

Potrivit raportului efectuat de ONG, în aceste sesiuni de monitorizare a plajelor, densitatea înregistrată a fost 0,11 deşeuri/metru pătrat, în scădere faţă de luna octombrie 2021, când a avut valoarea de 0,49 deşeuri/metru pătrat.

Specialiştii de mediu explică faptul că paiele şi beţele de amestecat rămân pe primele locuri în topul deşeurilor de pe litoralul românesc. Au fost înregistrate 201 astfel de elemente, din totalul de 5.785 deşeuri.

Acest lucru poate fi explicat prin faptul că mulţi dintre constănţeni vizitează plaja şi în extra-sezon, dar omit să arunce la coş deşeurile pe care le produc”, au adăugat cei de la Mare Nostrum.

Articolul precedentVIDEO. Un urs a devenit „client fidel” la o pensiune din Predeal
Articolul următorDemisie din AUR: ”George Simion a fost prezent la acte de preacurvie”
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time