Primăria Deva a scos la licitație publică execuția lucrărilor la „palatul” Cetății Devei, la cinci ani după finalizarea lucrărilor de reabilitare a incintelor exterioare, ale monumentului istoric, relatează Hunedoreanul. Potrivit autorităților locale, pentru „reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată” valoarea estimată este de 16,6 milioane de lei, fără TVA.
De altfel, cele mai importante vestigii se află în „palatul” Cetății Deva, cunoscută și ca Incinta 1, însă acestea nu au putut fi puse în valoare, ele nefiind incluse în proiectul inițial de reabilitare, motiv pentru care accesul în „palat” a fost restricționat.
Potrivit presei locale, în iulie 2019, a fost semnat, la Agenția de Dezvoltare Regională Vest, contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva, monument al naturii şi istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncţionalizarea Incintei I”.
Investiţia derulată de Primăria Deva cuprinde consolidarea şi reabilitarea zidurilor de piatră, reabilitarea turnurilor, refacerea planşeelor intermediare şi a şarpantei din lemn, închiderea golurilor exterioare (uşi şi ferestre) cu tâmplărie din lemn, realizarea iluminatului arhitectural, de siguranţă şi festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video şi racordarea la utilităţi. Se va interveni pe o suprafaţă de aproximativ 2.060 metri pătrați. Termenul de realizare a investiției este de doi ani de la semnarea contractului.
Lucrare de amploare la Sarmizegetusa Regia
Cetatea Devei, peste 750 de ani de istorie
Prima atestare documentară a Cetății Devei a fost în 22 februarie 1269, aceasta fiind un remarcabil monument istoric și de arhitectură laică, de altfel, una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania.
De-a lungul istoriei sale, cetatea a avut rol de apărare împotriva tătarilor, dar și a altor potențiali dușmani care urmăreau ocuparea regiunii. Totodată, cetatea a fost un refugiu pentru nobil în fața răscoalelor țărănești, reședință nobiliară, închisoare și garnizoană şi a asigurat protecția călătorilor și a comercianților care circulau în lungul Văii Mureșului.
Accesul către cetate se face foarte ușor, pornind din parcul orașului Deva și urcând cele 113 trepte la capătul cărora se află două alei pline de mister, iar începând din luna iunie 2015, la cetate se poate urca și cu telecabina – aceasta fiind singurul ascensor înclinat din România, iar din punct de vedere al lungimii traseului (278 metri) și a diferenței de nivel (158 metri) este primul din Europa, potrivit Radio România Cultural.