Anul trecut facturile trimise de operatorul de salubritate au cunoscut o creștere substanțială la peste un sfert din veniturile Primăriei Sectorului 1. Din luna iulie 2020 administrația PSD nu a mai plătit aceste facturi supra-dimensionate și ni le-a lăsat moștenire, la fel ca și recuperarea prejudiciului semnalat de Curtea de Conturi de 100 milioane.
Am solicitat Romprest documentele de justificare a prestațiilor și am cerut Consiliului Local exercitarea dreptului de control asupra costurilor nete ale operatorului pentru activitatea de salubrizare. Am oprit plata facturilor ilegale. Am pregătit alternativa la Romprest, dacă nu vor mai ridica deșeurile. Pe rolul instanțelor și la DNA sunt mai multe acțiuni în curs. Ne dorim să ajungem la un buget de salubrizare echilibrat, la cost comparabil cu alte orașe mari din România. Serviciile de salubrizare practicate de Romprest costă comunitatea din Sectorul 1 de 10 ori mai mult decât la Constanța sau Brașov,” a afirmat Clotilde Armand, într-un vlog postat pe YouTube.
Vrea Clotilde Armand să aducă un alt operator de salubritate în Sectorul 1?
Din amintirile unor membrii USR, problema lui Clotilde Armand cu operatorul de salubritate este cu mult mai veche. Astfel, prin februarie 2016, pe când conducerea Uniunii Salvați Bucureștiul, cum se numea atunci, se întrunea în încercarea de a însăila un program electoral, doamna Armand, proaspăt întoarsă în România, după o lungă și misterioasă dispariție, înfiera cu mânie corporatistă contractul cu Romprest, spunând că acesta ar constitui o rușine, o pată pe obrazul Sectorului 1.
Să însemne asta, oare, că doamna primar, care pe atunci se pregătea să candideze pentru un post de consilier local, avea o agendă proprie deja setată, agendă pe care o urmărește cu perseverență de șase ani încoace și care include schimbarea Romprest cu o altă companie, poate franțuzească, așa cum se aude în ultima vreme din ce în ce mai des?
După validarea primarului Armand, au început și problemele cu salubrizarea
În realitate, în Sectorul 1, nu au existat probleme cu salubrizarea din 2008, când fostul operator REBU a fost înlocuit de către liberalul Andrei Chiliman cu Romprest, până în 2020.
Problemele cu neplata facturilor, procesele cu operatorul de salubritate, grămezile de gunoi de pe străzi, gunoiul menajer neridicat de la populație, toate acestea au început numai după ce Armand a fost instalată primar în Banu Manta.
Primărița, urmând-și agenda, a reușit să declanșeze un adevărat război juridic cu operatorul de salubritate.
Acesta bazează numai pe declarațiile și părerile proprii cu privire la „facturile umflate”, nu ține cont de contractul dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest și de hotărârile Consiliului Local, iar victimele colaterale sunt cetățenii, care la finele anului trecut, în noiembrie și decembrie, au trebuit să suporte munții de gunoaie de pe străzile Sectorului 1.
Compotul lui Ilie Bolojan…
În cursul ultimului episod, cel de săptămâna trecută, când operatorul de salubritate nu a mai ridicat gunoiul menajer de la populație, fostul primar al Oradei, Ilie Bolojan, s-a trezit brusc interesat de salubrizarea din Sectorul 1.
Cum rezolvase toate problemele județului șeful Consiliului Județean Bihor a trecut la datul cu părerea, susținând că primărița are dreptate în ceea ce privește costurile salubrizării.
Numai că domnul Bolojan, în încercarea sa de a o susține pe Clotilde Armand, compară Sectorul 1 cu Oradea, mere cu pere și face un fel de compot acru, care nu are nici o legătură cu realitatea…reală, asta în care trăim noi zilnic, și-n fiecare zi.
În primul rând, Sectorul 1 are o suprafață dublă față de cea a Municipiului Oradea și față de orice alt sector din București . Asta înseamnă mai multe artere de circulație, o populație mai mare și, deci, o cantitate mai mare de deșeuri. Dacă împărțim bugetul de salubrizare la suprafața Sectorului, costul pe metru pătrat este mai mic decât în sectoarele 2 sau 3.
Apoi, Sectorul 1 este una dintre cele mai tranzitate zone nu doar din Capitală, ci din țară. Densitatea mare de instituții ale statului, de companii care își au sediul în această zonă, numărul mare de spitale și dezvoltarea imobiliară explozivă aduc în Sectorul 1 mii de oameni în fiecare zi.
Fie că vin la lucru, fie că au treabă la instituțiile statului, ori mai știu ei unde, în fiecare zi, mii de oameni, nu doar din București, tranzitează Sectorul 1.
Sute de camioane grele care aprovizionează centrele comerciale și magazinele ori cară materiale de construcții și pământ către și de la șantierele de pe raza Sectorului 1 vin și pleacă zilnic.
Spre exemplu, în zona Bulevardului Expoziției – Bulevardul Bucureștii Noi, sunt deschise foarte multe șantiere. Basculantelor și betonierelor li se adaugă camioanele care duc marfă pentru centrele comerciale din zonă. Asta ca să nu mai vorbim despre traficul dinspre Chitila și Străulești.
Citește și Clotilde Armand riscă un dosar penal pentru că „toacă” banii Primăriei Sector 1 pe asistență juridică, deși are în subordine o „armată” de juriști
Să luăm și un exemplu de instituție publică, Guvernul României, cu sediul în Piața Victoriei. În mandatul 2016-2020, în Piața Victoriei au avut, în mod constant, loc mitinguri cu număr mare de participanți.
În urma acestor manifestanți, atât Piața Victoriei cât și arterele pe care participanții la mitinguri afluiau și defluiau – Șoseaua Kiseleff, bulevardele Titulescu și Aviatorilor, Calea Victoriei, rămâneau pline de cantități mari de deșeuri – de la ambalaje de mâncare și pet-uri de apă și sucuri, până la vuvuzele, stegulețe, flyere etc. Întotdeauna operatorul de salubritate din Sectorul 1 curăța.
Oamenii lui Bolojan în administrația lui Armand
Dar, poate că Ilie Bolojan nu s-a trezit, pur și simplu vorbind, așa doar ca părerolog… Este bine să respectăm adevărul și să amintim că, odată cu primarul validat, au sosit doi oameni de încredere ai domnului Bolojan, de pe vremea când era primar al Oradei. Unul dintre aceștia, Ciprian Barna, fost angajat al Zonei Metropolitane Oradea, este nici mai mult nici mai puțin decât city-manager-ul Sectorului 1, pe un salariu de nici mai mult nici mai puțin de 15 000 lei.
Dar nu aceasta este cea mai importantă poziție, din punctul de vedere al războiului lui Clotilde Armand cu operatorul de salubritate. Ei bine, omul care dă „bun de plată”, sub atenta îndrumare a primăriței, facturilor de salubrizare este Cristea Ioana COSIMA, fostă angajată a domnului Bolojan la Primăria Oradea. După ce a fost angajată a Primăriei Oradea din 2007 până anul trecut, Cosima Cristea este, acum, șeful Serviciului Autorizații de Funcționare și Servicii Publice din cadrul Direcției Generale Administrație Publică Locală a Primăriei Sectorului 1.
Dar de ce au crescut tarifele?
Creșterea de tarife este justificată nu numai prin alinierile salariale pe care operatorul de salubrizare a trebuit să le facă, ci și din cauza extinderii suprafeței și modificărilor calitative ale serviciului prestat.
Astfel, dacă, în 2008, când a fost încheiat contractul între Primăria Sectorului 1 și Romprest, în planul de deszăpezire, erau trecute în urgența întâi numai 165 de străzi, astăzi sunt 500. Pe multe străzi s-au instituit sensuri unice, sunt mașini parcate pe ambele părți, deci operatorul de salubrizare a trebuit să achiziționeze utilaje de dimensiuni mai mici ca să poată intra pe aceste străzi.
Romprest a spălat străzile, de la începutul pandemiei și își vrea banii
De la 31 martie 2020, odată cu izbucnirea pandemiei, operatorul de salubritate a demarat, la cererea autorității contractante – Primăria Sectorului 1, spălarea tuturor străzilor cu detergent. Operațiunea s-a desfășurat odată pe saptămână pe toate arterele și zilnic pe cele cu trafic STB. Această prestație suplimentară a generat, bineînțeles, costuri care trebuie achitate de către cel care a comandat acest serviciu.
Dezinformare și diversiune…
Principalele arme din arsenalul primăriței în războiul prin care urmărește aducerea unui alt operator de salubrizare sunt dezinformarea și diversiunea. Astfel, primărița din Banu Manta a cerut Consiliului Local să desemneze o comisie de negociere cu Romprest, ceea ce s-a și întâmplat.
Comisia, formată din consilieri locali reprezentând PNL și USR a și negociat cu operatorul de salubritate și a obținut din partea acestuia concesii mai însemnate decât cele cerute inițial, respectiv o eșalonare a datoriilor pe o durată mai mare de timp.
Numai că, atunci când membrii comisiei au venit cu rezultatul negocierii, Armand a refuzat categoric să accepte orice discuție. Apoi, a ieșit pe pagina sa de socializare cu noi acuze la adresa consilierilor PNL.
Prefectul Capitalei între ciocan și nicovală
Desigur, rămâne de văzut ce poziție va adopta prefectul USR al Capitalei, Alin Stoica. Prins între ciocan și nicovală, între susținerea pe care i-o cere primărița, pentru a da afară Romprest din Sectorul 1, și un alt război, cel dintre șeful PNL Ludovic Orban și Florin Cîțu, Stoica părea vineri să încerce o fentă. Astăzi, încă spune că așteaptă opiniile instituțiilor statului cu atribuții în domeniul sănătății și protecției mediului. Mâine probabil scandalul alimentat de orgoliul primăriței va continua la fel…