Captură video- Facebook/Guvernul României
Captură video- Facebook/Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Serviciului de Pază şi Protecţie.

Președintele Partidului Național Liberal a ținut să transmită că SPP beneficiază de încrederea statelor NATO.

Premierul Nicolae Ciucă: ”SPP gestionează cu succes toate misiunile încredinţate

Ziua Serviciului de Protecție și Pază este un bun prilej de a transmite aprecierea și respectul pentru profesionalismul specialiștilor acestei structuri esențiale din sistemul de siguranță națională. La 32 de ani de la înființare, SPP gestionează cu succes toate misiunile încredințate, beneficiind de încrederea instituțiilor din România, precum și a celor de la nivelul statelor membre NATO sau UE”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul român a mai precizat „procesul de modernizare și permanenta adaptare la provocările pe care trebuie să le gestioneze, alături de devotamentul profesioniștilor din cadrul Serviciului de Protecție și Pază asigură perspectiva de consolidare a acestei structuri de elită a statului român”.

Istoricul Serviciului de Protecție și Pază

Serviciul este specializat în asigurarea protecției demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul șederii lor în România, a familiilor acestora, în limitele competențelor legale, precum și în asigurarea pazei sediilor de lucru și a reședințelor acestora, potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

La 26 decembrie 1989, responsabilii militari de la acea vreme au hotărât constituirea unui grup de patru ofițeri M.Ap.N., care să asigure protecția fizică a membrilor marcanți ai Frontului Salvării Naționale – organism înființat la 22 decembrie 1989.

1990 Prin Decretul nr. 204 din 7 mai 1990, Consiliul Provizoriu de Unitate Națională a înființat Unitatea Specială de Pază și Protocol (USPP), în subordinea Ministerului Apărării Naționale (în componența Brigăzii de Gardă), cu misiunea de a asigura protecția și paza demnitarilor români, precum și a celor străini care vizitau România.

1991 Odată cu promulgarea Legii nr. 51 / 26 iulie 1991 privind siguranța națională a României, U.S.P.P. a căpătat denumirea de SERVICIUL DE PROTECȚIE ȘI PAZĂ (SPP), devenind un organ de stat „cu atribuții în domeniul siguranței naționale”. Activitatea s-a desfășurat pe baza prevederilor unui Regulament aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, la 15.11 1991.

1998 A fost promulgată propria lege de organizare și funcționare (Legea nr. 191/1998). Din 1998, instituția noastră este membru fondator al ASOCIAȚIEI INTERNAȚIONALE A SERVICIILOR DE PROTECȚIE, asociație ce s-a constituit în Israel, la a IV-a Conferință a Serviciilor de Protecție.

2002 A fost modificată și completată Legea nr. 191/1998 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Protecție și Pază prin Ordonanța de urgență nr. 103/2002.

2003 Prin Legea nr. 67/2003, a fost aprobată cu modificări și completări Legea nr.191/1998 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Protecție și Pază, modificată și completată prin Ordonanța de urgență nr. 103/2002.

Articolul precedentDirectorul biroului Greenpeace România va participa la conferința ”Europe in the shadow of war”
Articolul următorLucian Bode și schimbarea PNL: „Trebuie să ne asumăm o misiune de unificare a dreptei”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time