Bugetul municipiului București a fost adoptat în ședința de vineri, cu un amendament propus de Nicușor Dan, cu 34 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” și 15 abțineri. Din bugetul Capitalei au fost tăiate aproximativ 1,1 miliarde de lei atât de la capitolul venituri cât și de la capitolul cheltuieli, după ce consilierii USR PLUS au reclamat că bugetul este supraestimat. Astfel, bugetul Capitalei este în sumă de 5,8 miliarde de lei, iar cu tot cu instituțiile subordonate, credite și fonduri europene ar urma să ajungă la aproximativ 8 miliarde de lei.
„Este un buget al curățeniei, din care scoatem cheltuielile inutile, un buget al responsabilității, pentru că vrem să recâștigăm încrederea partenerilor noștri. Nu poți face mari lucrări de investiții când tu nu plătești oameni care ți-au făcut lucrări încă din primăvara anului 2019. Deci este un mesaj de seriozitate către întreg mediul de afaceri și financiar: Primăria Capitalei se va ține de cuvânt din acest moment, va plăti tot ce a consumat și va plăti în termen”, a declarat Nicușor Dan la începutul ședinței Consiliului General.
De altfel, printre tăierile de la buget se numără și indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități, subiect care a strânit nemulțimire atât în rândul social democraților, cât și pentru reprezentanții acestei categorii defavorizate. Vor fi tăiate sume de la achiziția celor 100 de tramvaie și 100 de autobuze electrice, de la proiectul stației de epurare de la Glina, precum și de la Proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în zonele Ghidigeni, Olteniței, Cheile Turzii și Henri Coandă”. De asemenea, sunt tăiate sume importante și de la reabilitarea sistemului de termoficare.
PSD nu a vrut să voteze un „buget imperfect”
Social democrații, prin vocea lui Aurelian Bădulescu, le-au „bătut obrazul” celor din Consiliul General, în special celor doi viceprimari, pe care îă consideră încă în formăă embrionară. „Nu pot să vă spun că decât în afara discursurilor pe care le-am auzit, aceste laudatio care sunt citite de pe niște peticuțe de hârtie, mă așteptam la cei doi viceprimari, măcar capacitatea asta să pună câteva chestii într-o formă logică. Sunt în formare, sunt în formă embrionară. Nu ne este rușine cu ce am lăsat în urmă pentru că urmează să vedem ce veți face dvs de acum înainte”, a declarat Aurelian Bădulescu, reprezentantul grupului PSD.
Acesta a motivat de ce nu va vota bugetul „imperfect” și totodată a acuzat că datoriile rămase din administrația anterioară sunt din cauza guvernării liberale. „Dacă au rămas datorii din urmă, au rămas datorită înțelepciunii guvernului care la acea vreme era condus de un lider marcant al PNL, care este și președintele partidului acum Nu putem să votăm un buget, dragi bucureșteni, din care lipsesc investițiile în termoficare pentru că este de evidență amendamentul. De fapt, nu putem vota un buget care este imperfect, așa cum a spus primarul, doar de a puncta din punct de vedere administrativ. Este rușinos să vii în fața bucureștenilor pe o prospecție viitoare. De aceea nu mai folosiți ce a fost în urmă, pentru că dvs veți vota ce veți face cu banii de aici înainte”, a mai spus Aurelian Bădulescu.