Fintina Zalau
Fintina Zalau. Sursa foto: graiulsalajului.ro

Locuitorii din Zalău sunt avertizați de către inspectorii DSP Sălaj să nu consume apă din cișmele publice din municipiu. Inspectorii avertizează că apa din fântâni are o concentrație prea mare de amoniac. Locuitorii susțin însă că apa din fântâni provine din inima munților și este pură.

La toate fântânile au fost montate plăcuțe de avertizare. Cele mai multe plăcute au fost scoase, sute de oameni luând zilnic apă de la aceste fântâni. Ei spun că nu au probleme de sănătate. Avertismentele autorităților sanitare din Sălaj sunt precise: apa fântânilor publice din oraș nu este potabilă.

”Fântânile publice nu sunt potabile. Le verificăm periodic, nu au încărcătură microbiană, dar avem un amoniac mai mare, amoniac care se datorează structurii solului, în general la fântânile arteziene. Așa că dacă vedeți, toate fântânile arteziene au plăcuțe afișate cu privire la concentrația de amoniu, care poate să prezinte în timp riscuri pentru sănătate”, susține directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, medicul epidemiolog Ligia Marincaș.

Multe persoane vin cu bidoane pentru a lua apă. Ei cred că apa de la cișmele este mai bună decât cea de la robinet care este potabilă, asigură autoritățile.

Ce este amoniacul

Amoniacul se formează în mod natural ca produs al degradării microbiologice a materiei organice azotate (proteine animale şi vegetale). Amoniacul se formează în mod natural ca produs al degradării microbiologice a materiei organice azotate (proteine animale şi vegetale). De asemenea, poate fi produs pentru a fi utilizat în îngrăşăminte sau în producţia materialelor plastice, a produselor farmaceutice şi a altor substanţe chimice.

Prezenţa amoniacului în apele subterane este normală, şi se datorează proceselor microbiologice. Cu toate acestea, prezenţa azotului amoniacal în apele de suprafaţă indică, de obicei, poluarea din cauza deşeurilor menajere. Excesul de amoniac poate deteriora vegetaţia şi este incredibil de toxic pentru viaţa acvatică, în special când nivelurile pH-ului şi temperaturii sunt ridicate.
Marcel Ciolacu prevestește venirea crizei economice peste România

Articolul precedentCopiii și mamele din Ucraina au oferit flori bucureștenilor, în semn de mulțumire
Articolul următorElena Udrea ar fi părăsit țara prin vama Giurgiu