Importurile de energii fosile din Rusia sunt „esențiale” pentru „viața cotidiană” a cetățenilor din Europa. Aprovizionarea continentului nu poate fi asigurată altfel în acest stadiu, a declarat luni cancelarul german Olaf Scholz.
„Aprovizionarea cu energie a Europei pentru generarea de căldură, mobilitate, electricitate și industrie nu poate fi asigurată altfel pentru moment”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.
Cancelarul a făcut aceste declarații în contextul în care Statele Unite și Uniunea Europeană discută posibile sancțiuni asupra importurilor energetice rusești.
Germania importă din Rusia 55% din gazul necesar, 42% din petrolul său, precum şi cărbune. Dependenţa considerabilă a fost recunoscută de guvernul german, dar va dura ani de zile până când aceasta va fi redusă.
Berlinul nu este singura capitală din UE care este foarte reticentă la embargoul asupra energiei fosile din Rusia.
Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat recent că NATO nu va participa la războiul din Ucraina, în urma invaziei militare lansate de Rusia în 24 februarie.
El a subliniat că pentru dezescaladarea situaţiei din Ucraina este nevoie de o încetare a focului şi de negocieri suplimentare privind o retragere a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean.
În opinia sa, într-o primă etapă sancţiunile convenite contra Rusiei şi-au făcut simţite consecinţele. ”Ceea ce se întâmplă chiar acum este un război împotriva poporului ucrainean”, a adăugat el.
Ţările din G7 au anunțat vineri intenţia de a impune „noi sancţiuni dure” împotriva Moscovei. Acest lucru vine ca „ca răspuns la agresiunea rusă” împotriva Ucrainei.
Comisia Europeană va face propuneri pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia
Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza „nepăsării Kremlinului față de cetățeni, femei, copii și bărbați”. Anunțul a fost făcut luni de către președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.
„Sancțiunile în vigoare sunt cu adevărat dure. Vedem turbulențe în economia Rusiei”, a mai declarat Ursula Von der Leyen.
„Am avut deja trei pachete de sancțiuni puternice, dar acum trebuie să ne asigurăm că nu există lacune și că efectul sancțiunilor este maximizat”, a spus von der Leyen.
Von der Leyen a mai subliniat că Uniunea Europeană trebuie „să scape de dependența de gaz, petrol și cărbune rusești”. Președintele Comisiei Europene a declarat că va prezenta marți propuneri cu privire la modalitățile în care Uniunea Europeană își poate diversifica aprovizionarea cu energie în afara Rusiei.
Olaf Scholz, candidatul SPD la funcția de cancelar al Germaniei