Sursa foto: BBC

După aproape doi ani de izolare totală din cauza pandemiei de Covid-19, autoritățile australiene au anunțat că își vor redeschide granițele din 21 februarie pentru turiștii care s-au imunizat împotriva coronavirusului.

„Dacă sunteți vaccinați cu două doze, vă urăm bun venit. Asta e regula. Toată lumea trebuie să o respecte”, a spus premierul Scott Morrison, potrivit BBC.

De la debutul pandemiei, Australia a impus măsuri dure pentru majoritatea străinilor pentru a limita răspândirea Covid-19, controalele la graniță fiind foarte stricte.

Pandemia de Covid-19 se apropie de final

De asemenea, Australia a interzis chiar propriilor cetățeni să mai părăsească țara, iar călătorii nevaccinați, care au o motivare medicală pentru a nu se imuniza împotriva virusului, trebuiau să aplice pentru a fi exceptați de la regula vaccinării. Cu toate acestea, chiar dacă primeau viză, turiștii străini erau nevoiți să stea în carantină la hotel.

De la debutul pandemiei de COVID-19 și până acum, Australia a înregistrat peste 2,7 milioane de cazuri și 4.248 de decese, iar aproape 80% din populație este complet vaccinată.

Și în Europa, mai multe state au anunțat o relaxare a restricțiilor privind pandemia. Astfel, începând de miercuri, 9 februarie, Suedia va elimina toate restricțiile împotriva coronavirusului, ca urmare a numărului mare de persoane vaccinate.  Restaurantele vor putea rămâne deschise și după ora 23.00, iar la evenimentele publice nu va mai exista un număr limitat de persoane.

Ridicarea restricțiilor, primul pas spre revenirea la normalitate

Reamintim că Suedia a vaccinat până acum 84% din populație, iar 50% dintre adulți au primit deja doza booster. De asemenea, și autoritățile daneze au anunțat că virusul nu mai reprezintă „o boală critică” pentru societate, motiv pentru care va ridica măsurile impuse.

În Franța și Anglia, autoritățile au renunțat la obligativitatea purtării măștii în spațiile publice, iar măsura pentru munca de acasă, acolo unde se poate, va fi doar o recomandare.

Directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, a transmis un mesaj optimist privind finalul pandemiei de Covid-19, acesta afirmând că treptat, lumea se apropie de „o încetare a focului.”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că în România, începând din luna martie, se vor putea organiza evenimente cu prezența publicului la 50% din capacitatea sălii. De asemenea, oficialul a mai precizat că și țara noastră va ridica majoritatea măsurilor impuse în luna aprilie, România intrând astfel pe drumul către normalitate.

Alexandru Rafila: „Odată cu luna aprilie, probabil că o să ajungem la o stare de normalitate”

Articolul precedentMiron Mitrea, cu ochii pe politicienii momentului
Articolul următorCîțu, despre o solicitare pentru demisia lui Budăi: „Îmi spun opiniile în interiorul coaliţiei”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.