Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică la Antena 3 că din luna martie se vor putea organiza evenimente cu prezența publicului la 50% din capacitatea sălii.

De asemenea, oficialul e de părere că din această primăvară, după doi ani de pandemie, România va putea intra în normalitate, prin ridicarea stării de alertă și renunțarea la majoritatea restricțiilor impuse.

„Trebuie să păstrez o rezervă, eu pot să fac estimări, spre deosebire de alte persoane nu am certitudini, prefer să fiu mai rezervat, dar opinia mea este că în această primăvară vom ajunge la normalitate în ceea ce priveşte activitatea socială, economică şi culturală”, a precizat Rafila.

Rafila: „Se va discuta despre posibila renunțare la certificatul verde

 Totodată, ministrul Sănătății a anunțat că în această săptămână va avea loc, la Lyon, o întâlnire a miniștrilor Sănătății și a miniștrilor de Externe din UE, unde se va discuta despre posibila renunțare la certificatul verde. Cu toate acestea, Rafila a amintit că o astfel de decizie nu poate să fie implementată în toate statele deoarece nivelul de vaccinare este diferit între țări.

„Atunci când va exista dovada că această boală este o infecţie banală care nu pune probleme sistemelor de sănătate şi numărul de cazuri se reduce foarte mult, cu siguranţă se va lua această măsură, cu o perioadă de tranziţie nu foarte lungă”, a spus ministrul Sănătății.  

Întrebat câți români s-au infectat cu Covid-19, Rafila a declarat că peste 10 milioane de persoane au trecut prin boală din cauza tulpinii Omicron ce este extrem de transmisibilă, iar simptomatologia pentru majoritatea care s-au infectat în această perioadă este foarte redusă.

„Noi avem peste 2 milioane de persoane care au fost diagnosticate. Cel mai mic factor de multiplicare este cinci. Deci cel puţin 10  milioane de persoane au trecut prin infecţie. Sigur, sunt unii vaccinaţi care au trecut prin boală, aşa cum se întâmplă acum, în valul Omicron, dar sigur, memoria imunitară este probabil la majoritatea cetăţenilor din România”, a mai precizat Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătății a vorbit și despre obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19, acesta afirmând că nu a avut loc o astfel de discuție în cadrul Guvernului.

Alexandru Rafila a semnat un memorandum în domeniul Sănătății cu omologul său italian

Articolul precedentEugen Tomac își dorește un nou început pentru PMP
Articolul următorMoțiunea depusă de USR împotriva ministrului Energiei, dezbătută azi
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.