Virgil Popescu (captură video)

Moțiunea simplă depusă săptămâna trecută de USR împotriva ministrului Energiei va fi dezbătută azi, miercuri urmând să treacă la vot.

USR și-a intitulat moţiunea „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul ‘săptămâna viitoare’ Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”, în document arătându-se că Virgil Popescu trebuie să plece cât mai rapid, deoarece acesta „periclitează” în fiecare zi securitatea energetică a țării, deși a avut ocazia să reformeze sistemul energetic.

De altfel, luna trecută și AUR cerea demiterea ministrului Popescu, explicând că prețurile la facturi sunt „un atac direct la buzunarul cetăţenilor şi al firmelor din România, înfăptuit cu largul concurs al autorităţilor statului care au permis acest lucru”.

În moțiunea simplă se subliniază însă concret că Virgil Popescu „este cel mai longeviv ministru al Energiei”, semnatarii atrăgând atenția că, în acest context, „a avut timp să ne arate ce poate şi să facă reforme”. În schimb, se mai arată în moțiune, ministrul Energiei a continuat un drum păgubos.

A continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenţi cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe ‘săptămâna viitoare’ decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică.

Mai mult, acest ministru liberal a preluat cu succes de la Liviu Dragnea un discurs anti-companii private. Doar contra unora, pentru că pe altele le-a promovat până şi în PNRR. (…)

Cel mai mare pericol la adresa securităţii energetice a României vine de la Virgil Popescu. Cifrele şi faptele spun totul despre mandatul său catastrofal în fruntea Ministerului Energiei: gestionarea crizei facturilor la energie este un dezastru; 25% din puterea instalată în capacităţile de producţie de energie electrică din România a fost închisă; importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului naţional; legea offshore, care ar fi dat perspectiva începerii investiţiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră, este încă blocată; România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net în perioada 2019 – 2021; noi investiţii în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor şi blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu; peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenţei; sinecurile pentru activul de partid în companiile de stat din energie au înflorit mai mult decât oriunde”, este bilanțul mandatului lui Popescu, făcut de parlamentarii USR.

Articolul precedentAlexandru Rafila: „Odată cu luna aprilie, probabil că o să ajungem la o stare de normalitate”
Articolul următor Călin Georgescu nu se dezice de afirmațiile sale legate de Zelea Codreanu și mareșalul Antonescu