Din vara anului trecut, ÎPS Calinic este Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. În locul lui Pimen.

De-a lungul timpului, s-a dovedit mai deschis spre comunicare și schimbare decât predecesorul său. Până acum.

Sau, mai bine zis, până la bani.

Un sucevean curios a pus două întrebări de bun-simț: cât câștigă personalul din administrația eparhială și dacă aceste salarii sunt plătite din bugetul de stat, sau din fonduri proprii.

Nimic de ascuns: banii publici înseamnă banii noștri. Doar că BOR ascunde facturile

Întrebări punctuale, cu subiect și predicat, iscate, probabil, din curiozitate. O curiozitate pe care, până la urmă, o avem cu toții: cât din fondurile BOR sunt proprii, cât din ele sunt din bani publici. Din banii noștri, până la urmă.

Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic, 1. În virtutea transparenței (dacă nu este confidențial) care era grila de salarizare înainte de 26 iulie 2020 și care este în prezent (pentru personalul din administrația eparhială)?; 2. Salariile sunt suportate de la bugetul de stat sau din fonduri proprii?” (C.D.)

Răspunsul nu a întârziat să apară. Dar, după cum bine ne-a obișnuit BOR, nu a fost cu subiect și predicat, precum întrebările. Cel puțin evaziv a fost răspunsul dat de către Arhiepiscopia Sucevei.

Pentru că da, ni se aduce aminte permanent, că lucrarea Domnului nu poate fi măsurată în bani. La fel cum lucrarea lui nu are valoare financiară, se pare că nici salariile administrației eparhiale nu sunt financiare. Sau nu putem ști cât de financiare.

Femeia de serviciu, omul de afaceri și răsplata din Împărăția Cerurilor

Pentru liniştea dumneavoastră, ca să vă răspund la întrebare, un consilier eparhial, în prezent, are mai puţin decât un asistent medical şi puţin mai mult decât o femeie de serviciu angajată la o instituţie serioasă.

Despre un asemenea salariu, un om de afaceri ar spune că nici nu s-ar da dimineaţa jos din pat.

Dar, aşa după cum bine ştiţi, în Biserică se lucrează pe termen lung, cu răsplata muncii prestate dincolo, în Împărăţia cerurilor. Doamne, ajută!

Surprize, surprize. Secrete, secrete

Cu alte cuvinte, personalul administrației eparhiale muncește pe bani (nu știm exact câți), dar, mai presus de orice, muncește pentru împlinirea spirituală pe care o primește.

Pentru că, la sfârșit de lună, duce prea puțini bani acasă, dar familia se hrănește și se întreține cu vorbe de duh, și cu speranța vieții de dincolo.

Foto

Articolul precedentScandalul corvetelor, aplicația americanilor și supremația rușilor în Marea Neagră
Articolul următorAdrian Năstase își vrea „Steaua României” înapoi
Jurnalist full-time / Pesimist part-time