Scandalul corvetelor, aplicația americanilor și supremația rușilor în Marea Neagră

Programul de înzestrare al marinei militare cu cele patru corvete multirol a intrat din nou în impas. Compania olandeză Damen a pierdut procesul prin care a încercat să blocheze anularea procedurii de atribuire a contractului pentru achiziţia celor patru corvete militare pentru Forţele Navale Române. Curtea Supremă respins vineri acțiunea companiei, formulată împotriva soluției Curții de Apel București, pronunțată în iulie 2020.Olandezii nu au adoptat nicio poziție oficială în acest caz până în prezent. Mai mult ca sigur se vor adresa instanțelor internaționale.

Reamintim că licitaţia a fost organizată de Ministerul Apărării Naţionale şi câştigată de francezii de la Naval Group în colaborare cu Șantierul Naval Constanța. Oferte depuse de cele trei companii: Fincantieri a propus un contract de 1,34 miliarde de euro, Damen – 1,255 miliarde de euro şi Naval Group – 1,2 miliarde de euro. Compania olandeză a contestat procedura de atribuire după ce contractul a fost câştigat de către Naval Group.

Pe 13 iulie 2020, Curtea de Apel s-a pronunțat definitiv „Admite recursul formulat împotriva încheierilor de şedinţă din 08.08.2019 şi 13.08.2019. Casează încheierile de şedinţă din 08.08.2019 şi 13.08.2019 şi în rejudecare constată că reclamanta datora o cauţiune în cuantum de 220.000 lei. Respinge, în rest, recursul, ca nefondat. Respinge excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 51 alin. 5 din Legea nr. 101/2016, ca inadmisibilă. Cu recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte soluţia dată excepţiei de neconstituţionalitate. Definitivă, în rest. Pronunţată în şedinţă publică azi 13.07.2020”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Bucureşti. Compania olandeză a formulat recurs, la Curtea Supremă, invocând excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 51 alin. 5 din Legea nr. 101/2016.

Magistrații Înaltei Curți de Casație au respins pe 3 februarie, acțiunea. În octombrie 2019 Tribunalul București, la nivel de fond, a respins contestația Damen, care deține șantierul Galați și administrarea șantierului naval Mangalia, privind rezultatul procedurii prin care MApN a acordat contractul de construcție a celor 4 corvete multifuncţionale către asocierea dintre Naval Group şi Șantierul Naval Constanţa.

General american: rușii au superioritate numerică

Generalul Frederick Hodges, care a comandat forțele americane în Europa, în prezent Pershing Chair în cadrul Center for European Policy Analysis a făcut aprecieri interesante despre raportul de forțe dintre Rusia și Nato în regiunea Mării Negre: „Flota rusă de la Marea Neagră beneficiază de superioritate numerică în regiune și acest lucru nu este probabil să se schimbe, chiar și în cazul unei crize, din cauza restricțiilor impuse prin Convenția de la Montreux, care stabilește regimul juridic al strâmtorilor Bosfor și Dardanele, și dorinței Turciei de a se concentra pe Marea Egee’’, a precizat Frederick Hodges.

Prima aplicație românească, cu hârburi

Batrâna fregată „Mărășești” din dotarea Statului Major al Forțelor Navale și patru aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” dar şi un elicopter IAR-330 Puma L-RM al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, au acționat zilele acestea alături de distrugătorul USS Porter și tancul petrolier USNS „Laramie” aparținând Marinei militare americane, în scopul demonstrării interoperabilităţii dintre militarii români și americani. Exercițiul a constituit prima activitate de instruire comună româno-americană din acest an și a avut ca obiectiv întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianței Nord- Atlantice în zona de Sud-Est a Europei, precum şi creșterea nivelului de interoperabilitate, demonstrând, încă o dată, implicarea SUA în asigurea securității în zona Mării Negre.

Potrivit MApN, fregata Mărășești, a fost nava-comandant a pachetului de forțe maritime „Gata de acțiune” al Forțelor Navale Române, structură care asigură capacitatea de reacție imediată a Armatei României și managementul spațiului maritim al țării noastre, prin dislocarea rapidă a navelor, aeronavelor și a altor structuri specializate în raioanele maritime. Secvența aeriană a exercițiului a fost coordonată de Componenta Operațională Aeriană din Statul Major al Forțelor Aeriene și a inclus misiuni de tip ADEX (exerciții de apărare antiaeriană), executate cu aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană de la Borcea.

Corvetele, extremă urgență

Revenind la scandalul corvetelor, MApN a anunțat că va depune toate eforturile pentru finalizarea tuturor dosarelor aflate pe rolul instanțelor în conexiune cu acest program esențial de înzestrare, astfel încât procedura de achiziție să poată fi finalizată în cel mai scurt timp posibil. Scopul acestui program de înzestrare este achiziția a patru corvete multifuncționale pentru Forțele Navale și achiziția de muniții și a suportului logistic inițial aferent navelor (pentru primii doi ani de la livrarea fiecărei nave). Corvetele vor fi capabile să execute misiuni în următoarele domenii de luptă: AAW (lupta împotriva amenințărilor aeriene), ASuW (lupta împotriva navelor de suprafață), ASW (lupta împotriva amenințărilor submarine), EW (război electronic), NGS (sprijin cu foc la litoral).

VIADarius Martinescu
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentClotilde Armand descoperă turnătorii și fugarii din presă
Articolul următorÎPS Calinic răspunde în doi peri: salarii mai mici decât o femeie de serviciu