Lucian Romașcanu, ministru al Culturii și totodată președinte al PSD Buzău, îi răspunde primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, după ce aceasta l-a acuzat că nu este interesat de soarta unei clădiri – monument istoric.
Armand a devenit subit foarte îngrijorată de soarta Casei Miclescu, de pe Bulevardul Kiseleff și, în sitlul caracteristic, a început să arunce cu săgeți, de această dată înspre ministrul Romașcanu.
Într-o postare de pe Facebook, Clotilde Armand vrea să convingă că ministerul condus de Romașcanu și implicit acesta din urmă ar dori ca monumentul istoric să fie scos din listă, aparent având în sprijinul afirmațiilor o adresă, care însă nu spune nici pe departe ceea ce descrie „șefa” Sectorului 1.
În replică, Romașcanu a explicat pentru Agerpres că ministerul pe care îl conduce este interesat de soarta imobilului în cauză. Însă, așa cum scrie și Armand, casa este obiectul unui litigiu, iar lucrurile sunt ușor mai complicate, mai ales că primarul Sectorului 1 nu a făcut niciun demers real din cele clamate.
Și, mai mult decât atât, nu știe sau nu vrea să știe că demersurile țin inclusiv de Primăria Capitalei, așa că, avertizează Romașcanu, „ar fi de dorit ca doamna primar să iniţieze o comunicare constructivă cu domnul primar general al Capitalei, Nicuşor Dan, colegul său, pentru a evita posibilitatea de a fi considerată incompetentă sau răuvoitoare, în contextul în care Ministerul Culturii a emis Avizul nr. 102/Ex./2019, pentru iniţierea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică, iar PMB este în acest moment în măsură să efectueze exproprierea”.
„Trec aproape zilnic pe lângă Casa Miclescu din Bd. Kiseleff. Și de fiecare dată îmi promit că nu voi lăsa să dispară. Din 2015 mă lupt să salvez această bijuterie a arhitecturii neoromânești. Și n-am stat degeaba. Am declanșat procedurile pentru exproprierea acestui imobil pentru cauză de utilitate publică. Deși Ministerul Culturii a dat inițial, în 2019, acest aviz, la solicitarea Primăriei Capitalei, în prezent blochează această procedură.
Actualii proprietari au deschis și un proces în care cer declasarea imobilului și radierea din Lista Monumentelor Istorice. Au câștigat în primă instanță, la Curtea de Apel Ploiești, după ce procesul a fost strămutat din București, dar cazul este pe rol la Înalta Curte, în faza de recurs. Interesele imobiliare sunt uriașe pe Bd. Kiseleff.Iar lucrurile s-au oprit la Ministerul Culturii, minister condus de dl. Lucian Romașcanu. Pentru o asemenea procedură este nevoie de un aviz al ministerului Culturii și dl. Romașcanu ne spune că nu ne dă aviz fiindcă el consideră că nu e un monument istoric iar salvarea acestuia nu este de interes local și național. Da, ați citit foarte bine. Eu am recitit de mai multe ori pentru că nu-mi vine să cred.
Probabil că dacă s-ar fi construit un complex rezidențial în locul Casei Miclescu n-ar fi întârziat un asemenea aviz. Rar mi-a fost dat să citesc un răspuns oficial umplut cu atâta ignoranță și nepăsare față de moștenirea culturală și patrimoniul țării. Așa arată respectul PSD față de ce au construit înaintașii noștri. Și știți ce este mai dureros? Că nu-i costă nimic pe actualii guvernanți ca să salveze un asemenea edificiu. E gratis! Este nevoie doar de voință, perseverență și mai ales multă iubire față memoria și zestrea culturală. Eu voi continua să lupt până când am să salvez Casa Miclescu.Vă las pe voi să citiți ce spune ministerul Culturii prin dl. ministru Romașcanu și în interesul cui vine un asemenea răspuns”, scria pe Facebook Armand în urmă cu câteva zile.
În replica oferită prin intermediul Agerpres, Lucian Romașcanu subliniază însă că primarul Sectorului 1 este „off topic” cam în toată postarea și că, totul este „scos din context”.
„Utilitatea publică se declară de către Guvern pentru lucrările de interes naţional, de consiliile judeţene pentru cele de interes judeţean şi de primării şi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti pentru cele de interes local. Declararea utilităţii publice se face numai după efectuarea unei cercetări prealabile şi condiţionat de înscrierea lucrării în planurile urbanistice şi de amenajare a teritoriului, aprobate conform legii, pentru localităţi sau zone unde se intenţionează executarea ei.
Pentru realizarea acestui demers, doamna primar ar fi trebuit să transmită o documentaţie care să justifice emiterea unui aviz pentru declanşarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică. Ministerul Culturii nu a primit niciun document în acest sens, în afară de o adresă a Primăriei Sectorului 1, fără o documentaţie ataşată. (…)
Având în vedere că imobilul în cauză face obiectul unui litigiu, Ministerul Culturii a introdus recurs pentru păstrarea statutului juridic de monument istoric. Reiterăm dedicarea fermă a Ministerului Culturii pentru conservarea şi reabilitarea patrimoniului construit, şi nu numai, şi suntem dispuşi să sprijinim orice demers care va conduce la salvarea imobilului Casa Miclescu, în măsura în care doamna primar va depune o documentaţie/ un proiect care să justifice emiterea avizului solicitat.
Ministerul Culturii este primul care susţine conservarea şi restaurarea patrimoniului, prin fapte, nu vorbe, investind până acum şi urmând să investească în total circa 800 de milioane de euro din anul 2007 până în prezent. (…)
Ministerul Culturii nu blochează procedura exproprierii şi salvării imobilului Casa Miclescu din Bdul Kiseleff 35-37, dovadă o constituie faptul în anul 2019 a emis avizul nr. 102/Ex./2019, pentru iniţierea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică, înregistrat la Cabinet Ministru sub nr. 1996/19.03.2019, urmare a Adresei Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism din cadrul PMB nr. 1079/27.02.2019. (…)
Cercetarea prealabilă va stabili dacă există elemente care să justifice interesul naţional sau local, avantajele economico-sociale, ecologice sau de orice altă natură (culturală etc.), care susţin necesitatea lucrărilor şi nu pot fi realizate pe alte căi decât prin expropriere, precum şi încadrarea în planurile de urbanism şi de amenajare a teritoriului, aprobate potrivit legii.
Ministerul Culturii nu a primit niciun document privind acest demers al Primăriei Sectorului 1, în afară de Adresa Primăriei Sectorului 1, neînregistrată şi nedatată, fără o documentaţie ataşată, semnată în numele Primarului de către Viceprimar Oliver Leon Păiuşi, înregistrată la Registratura Ministerului Culturii sub nr. 2421/28.04.2022, prin care s-a solicitat emiterea Avizului Ministerului Culturii pentru declanşarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică a imobilului situat în Mun. Bucureşti, Sos. Kiseleff nr. 35-37, Sector 1, înscris în CF nr. 230806, cunoscut sub denumirea de Casa Miclescu, clasat ca monument istoric sub denumirea Casă, cod LMI:B-II-m-B-18996, însă nu ştim ce alte demersuri a efectuat dna primar, în acest sens, din anul 2015 până în prezent.
(…) conform prevederilor Legii nr. 422/2001, art. 15 alin. (7) în situaţia introducerii unei acţiuni în contencios administrativ împotriva ordinului de clasare sau a comunicării declanşării procedurii de clasare, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, asupra bunului imobil în cauză se aplică regimul juridic al monumentelor istorice. (…) în prezent, există reglementări în legislaţia naţională care fac posibilă exproprierea unui monument istoric, dar numai în anumite condiţii, care respectă principiile de drept, Constituţia şi convenţiile internaţionale.
În concluzie, având în vedere existenţa unui litigiu în stadiul de recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu termen la 20.01.2023, referitor la calitatea de monument istoric şi faptul că Ministerul Culturii a emis anterior Avizul nr. 102/Ex./2019, pentru iniţierea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică, urmare a Adresei Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti nr. 1079/27.02.2019, fără să cunoaştem care este stadiul acestei proceduri, Ministerul Culturii nu putea să dea curs solicitării Primăriei Sectorului 1, de emitere a unui nou Aviz de expropriere pentru acest imobil”, a subliniat ministrul Romașcanu.
Ar mai fi de menționat că nu este pentru prima dată când se duce o luptă a declarațiilor între cei doi. În iulie 2021, până să preia actualul portofoliu, Romașcanu opina că primarul Armand ar trebui acționată în judecată pentru că permite Sectorului 1 să stea, de atâta timp, în mizerie.