Sorin Cîmpeanu (captură video)

După aproape trei luni de la începutul anului școlar, elevii au început să fie testați, iar Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a precizat că testarea elevilor acasă este asigurată prin responsabilitatea părinților. Mai mult, demnitarul a anunțat că testele de salivă sunt eficiente „pe cât au zis autoritățile sanitare.”

De asemenea, ministrul e ferm convins că părinții vor da dovadă de responsabilitate și nu vor declara fals că au testat elevii sau vor vinde testele primite din partea statului român.

Sorin Cîmpeanu. „Testarea nu are bază legală de a fi obligatorie”

Ministrul Educației a mai spus că în doar 216 școli testarea este asigurată de către profesori.

„Nu avem altă soluție decât a ne baza pe responsabilitatea părinților și profesorilor. Testarea a început astăzi, sunt foarte convins că nu vor fi multe situații în care părinții vor fi iresponsabili. Doar în 216 școli testarea e asigurată în școli. În toate celelalte școli testarea se asigură la domiciliu”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, el a mai amintit că pe site-ul Ministerului Educației există mai multe filmulețe cu ministrul Sănătății Alexandru Rafila în care se arată cât de ușor se face testarea la elevi.

„Toți profesorii s-au implicat ca aceste teste să fie asamblate. Au fost deja livrate 2,4 milioane de teste și sunt în semnare alte contracte subsecvent”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu, relatează g4media.ro.

Reamintim că procedura de testare nu este obligatorie, iar școlile au pasat responsabilitatea părinților. Cu toate acestea, pe internet au apărut deja primele anunțuri de vânzare a kiturilor cu teste pentru salivă. Primele teste de salivă din lotul de 6,5 milioane de bucăţi au ajuns în teritoriu pe 25 noiembrie.

Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat că achiziționarea testelor de salivă este transparentă și legală. Mai mult, el a mai precizat că nu există riscul contaminării testelor în momentul manipulării lor, chiar dacă nu vin ansamblate în kituri.

„Din momentul în care s-a făcut legal totul, eu n-am ce comenta aici, mai ales că nu suntem implicați noi în procesul de achiziție. Dacă este ceva incorect, ilegal, sunt autorități abilitate să se ocupe de acest lucru”, a mai spus Arafat în urmă cu două zile, relatează Digi24.

Sorin Cîmpeanu, despre acuzațiile unui senator USR cu privire la testele de salivă pentru școli: „Astfel de afirmații trebuie taxate penal”

Articolul precedentCând ”sfâșiați de urs” înseamnă, de fapt, ”zgâriați de sârmă ghimpată”
Articolul următorBRAI-CATA remediază „gafa premeditată” a Consiliului Județean Hunedoara. A reluat colectarea gunoiului pe cont propriu
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.