Testarea copiilor acasă, cu teste de salivă, ridică numeroase semne de întrebare în rândul părinților. România a fost împărțită în două tabere, iar elevii sunt cei care au mai mult de suferit.
De asemenea, mai multe asociații de părinți au transmis Ministerului Sănătății și Educației să renunțe la propunerea de a instala centre de vaccinare în școli. Ei susțin că prin această prin această impunere se afectează drepturile și interesul prioritar al ocrotirii copilului.
Testarea elevilor, o problemă pasată de la minister la părinți
Mai mult, în movitarea scrisorii adresate, ei susțin că vaccinurile produse au primit autorizare EMA de urgență, fiind derulate studii clinice până în 2024, iar în cazul constatării efectelor adverse nu se știe cine va fi responsabil. De asemenea, nu s-a constituit un fond de despăgubire în situația în care există efecte adverse corelate administrării vaccinurilor.
„Nu se dovedește un beneficiu în rândul copiilor, atat timp cât rata de infectare în rândul lor a fost extrem de redusă (2%in randul copiilor sub 18 ani, conform site-ului oficial datelazi) nu s-a înregistrat mortalitate în rândul acestora (conform evidentei de la INSP) , deci nu există un interes imediat, care să justifice urgența acestei proceduri medicale”, se mai precizează în document.
Părinții testează elevii
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că astăzi, 6 decembrie, în urma utilizării testelor rapide antigen non invazive efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv.
De asemenea, el a mai precizat că majoritatea părinților sunt responsabili, în pofida tuturor informațiilor care se vehiculează în mass-media.
„Cred că persoane iresponsabile găsești în orice ţară, dar asta nu însemnă că suntem o ţară de iresponsabili. Apreciez în mod deosebit faptul că cei mai mulţi dintre părinți sunt responsabili şi au folosit aceste teste. Pot să înțeleg că totul nu poate fi alb sau negru, important este că utilizarea acestor teste sunt un pas înainte. Nu rezolvă situaţia, dar alături de vaccinare şi respecatea măsurilor ne ajută”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Conform unui sondaj IRES, aproape două treimi din părinții copiilor cu vârste între 5 și 18 ani sunt de acord să-i testeze acasă, relatează edupedu.ro. Mai mult, 4 din 10 copii între 5 și 18 ani au fost testați, până în prezent, cel puțin o dată pentru COVID-19.
Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor acasă: „Nu vor fi multe situații cu părinți iresponsabili”