Brașov a devenit primul oraș din țară unde toate instituțiile subordonate primăriei sunt alimentate exclusiv din surse regenerabile. Municipalitatea a încheiat un contract cu furnizorul de electricitate în acest sens.

Astfel spus, peste 500 de puncte de consum, precum și iluminatul public, semaforizarea și domeniul schiabil vor primi energie în totalitate din surse regenarabile.

Brașov, primul oraș din România cu 100% energie regenerabilă

Conform unui comunicat transmis de Primăria Brașov, edilul Allen Coliban a semnat cu Electrica Furnizare contractul privind alimentarea cu energie electrică regenerabilă după mai multe negocieri dintre cele două părți.

„Deşi toată energia primită de către Municipalitate este verde, tariful plătit nu este mai mare decât cel pentru energia din surse convenţionale”, au mai precizat reprezentanții Primăriei Brașov.

Mai exact, peste 20 de licee, 16 școli gimnaziale, 30 de grădinițe și 8 creșe vor beneficia de energie verde. De asemenea, și instituţiile de cultură, sediul Primăriei şi cele ale serviciilor publice din subordinea Consiliului Local.

Energia verde, viitorul european

Tot din surse regenerabile de energie sunt alimentate bazele sportive, punctele termice, parcările și piețele.

Conform operatorului, serviciul ECO energie verde certificată este produsă în proporție de 98,78% hidrolectric și 1,22% din centrale pe biomasă. Prețul actului adițional este de 915,54 lei/MWh, iar în cazul iluminatului public este de 840,29 lei/MWh, relatează news.ro.

Primaul orașului Brașov, Allen Coliban, a anunțat că orașul pe care îl conduce este primul cu energie 100% regenerabilă.

„Vă pot anunţa că Braşovul este primul municipiu care are energie 100% regenerabilă pentru următorul an. (…) Facem acest lucru în urma unei negocieri reuşite cu furnizorul, o negociere care nu se transpune în tarife majorate pentru a avea doar energie verde”, a declarat primarul Allen Coliban.  

Reamintim că singura instituție care beneficiază exclusiv de energie verde este Administrația Prezidențială. Astfel, Brașov devine prima administrație publică locală din țară beneficiară de energie verde în proporție de 100%.

Mai mult, România a atins anul trecut obiectivul de 24% din consumulde energie total provenit din surse regenerabile. Totodată, pentru 2030, obiectivul stabilit de guvern este de 30,7%. În 2020, producția de energie electrică din România provenea în proporție de 12,4% energie eoliană, 3,4% din panouri solare fotovoltaice și 27,6% din hidroenergie.

Primarul Brașovului, despre politica actuală: „Acum se păstrează cumetriile și lupta veche pe ciolan”

Articolul precedentStudiu Salvaţi Copiii: Un copil din doi este lovit în familie
Articolul următorPărinți versus ministru. Se cere eliminarea testării copiilor în școli
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.