Medicul și deputatul PSD Alexandru Rafila a afirmat, la Digi 24, că nu exclude acceptarea funcției de ministru al Sănătății, dacă i s-ar propune acest lucru într-un eventual guvern PNL-PSD. De altfel, Rafila consideră că un refuz, după ce toată pe toată perioada pandemiei a fost vocal, ar fi o dovadă de neseriozitate.
Mai mult, chiar dacă momentul nu este deloc simplu pentru sistemul sanitar, medicul Rafila consideră că are capacitatea de a aduce „oamenii la aceeași masă” și obținerea unei opinii majoritare pe problemele care sunt cu adevărat importante.
„Nu exclud, în mod evident. Rămâne să vedem care va fi negociere politică, soluția și în cazul în care mi se va face această propunere, probabil că o voi accepta”, a declarat Rafila, la Digi 24, susținând că ar face acest pas din două motive.
„Am fost un om destul de vocal în perioada anterioară. Am dat și multe sfaturi, soluții sau posibilități de a încerca să rezolvăm lucrurile într-un mod mai bun. În momentul în care refuzi o astfel de poziție, după ce ai fost fie un constatar, fie un sfătuitor, atunci rezultă că nu ești serios. Trebuie să ai o anumită credibilitate”, a spus deputatul, subliniind faptul că al doilea motiv ține foarte mult de necesitatea ieșirii din criza medicală.
Al doilea lucru pentru care medicul ar spune «da», deși consideră că situația actuală este foarte complicată, „este legată de o abordare pe care în general o folosesc, e echilibrată, nu e conflictuală și încerc să aduc oamenii la aceeași masă și măcar să obțin o opinie majoritară care să fie favorabilă încheierii acestui episod dureros și să sperăm evitării unor episoade la fel de dureroase în cursul anului 2022”, a declarat Alexandru Rafila.
Totodată, medicul a explicat care ar fi primele măsuri pe care le-ar lua imediat după preluarea portofoliului. Astfel, prioritatea medicului Rafila este aceea legată de reducerea numărului de infectări, precum și cea a numărului de decese din cauza Covid, iar acest lucru înseamnă, în opinia sa, ca populația să conștientizeze gravitatea bolii și să se prezinte la medic cât mai repede, pentru administrarea unui tratament, astfel încât să nu fie necesară ajungerea la spitalele care sunt arhipline, iar de multe ori consultările au ajuns să se facă inclusiv în ambulanțe.
Rafila și-a exprimat opinia și în privința vaccinării, subliniind faptul că persoanele cele mai vulnerabile au o rată de vaccinare foarte scăzută. „Persoanele cu vârsta peste 80 de ani sunt vaccinate în proporție de 21% la o medie națională de 34%. (…) Putem să facem un efort ca într-o săptămână sau două lucrurile astea să le aducem la normalitate. Cea mai nenorocită chestiune în gestionarea acestei pandemii a fost că nu s-a bazat pe parteneriat, explicație, ci pe adversitate”, a mai spus medicul.
Alexandru Rafila susține că vaccinarea poate fi o soluție doar dacă se aplică și restricții dure