Alexandru Rafila susține că vaccinarea poate fi o soluție doar dacă se aplică și restricții dure

Social democratul crede cu tărie că, în momentul de față, politicienii ar trebui să renunțe la atitudinea populistă și să se gândească la sănătatea românilor

Alexandru Rafila - captură Digi.24

Medicul Alexandru Rafila este de părere că vaccinarea în masă este, într-adevăr, o soluție, însă de sine stătătoare, aceasta nu ar reuși să stopeze răspândirea virusului, de vreme ce populația României este încă reticentă într-ale vaccinului. Ba mai mult, în momentul de față, situația pandemică este atât de gravă încât oricât de mult ar accelera campania de vaccinare, decesele vor continua să „curgă”, ținând cont de faptul că imunizarea completă se realizează la zece zile de la administrarea rapelului.

Alexandru Rafila: „Vaccinare, sigur, e o soluție, dar nu pentru situația din acest moment în care trebuie să luăm o măsură care să oprească transmiterea. Vaccinarea își va face efectul peste două-trei luni și nu vor mai apărea alte valuri în România”

Acesta este de părere că situația de față nu mai suferă amânare, astfel că trebuie găsită o soluție care să reducă foarte mult interacțiunile umane. „Dacă planul acesta legat de interacțiunile umane va fi tergiversat, vor încerca tot felul de chestiuni cosmetice – nu o să-i spună lockdown, o să-i spună carantină de seară sau altfel”, a mai spus Alexandru Rafila.

Social democratul a mai spus că acum nu este momentul ca politicienii să ia decizii populiste, ci să dea dovadă de responsabilitate sanitară. „Sigur, nu e neapărat momentul acum să fim populari, ci trebuie să fim responsabili. Trebuie să ieși public, nu să ameninți oamenii, ci să-i faci să accepte fiecare că cel puțin 3 săptămâni de acum încolo, prin comportamentul nostru, trebuie să reușim să reducem transmiterea. Și asta înseamnă: să stăm acasă, dacă se poate, cât mai mult, să reacționăm cât mai mult cu alții, dacă suntem nevoiți să ieșim să încercăm să păstrăm distanțarea și să utilizăm în mod corect masca și neapărat trebuie să nu existe evenimente cu număr mare de participanți”, a spus Rafila.

Citește și: Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România lansează un apel către femeile gravide: „Nu amânați vaccinarea până după naștere”

Articolul precedentSocietatea de Obstetrică și Ginecologie din România lansează un apel către femeile gravide: „Nu amânați vaccinarea până după naștere”
Articolul următorCiucă va fi premier. A primit binecuvântarea de la PNL, PSD și Klaus Iohannis
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.