Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a calculat șansele ca România să intre anul acesta în Spaţiul Schengen și și-a exprimat convingerea că, anul acesta, șansele sunt aproape de 100%.
Într-o intervenție la B1 TV, prim vicepreședintele PNL a subliniat că intrarea în Schengen este tot mai aproape și că, din punctul său de vedere, există un minim procent pentru ca acest deziderat să nu fie îndeplinit până la Crăciun.
Intrarea în Schengen este deja un subiect pe care liberalii l-au tot adus în discuție de un an încoace, iar în august, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat că România, alături de Bulgaria și Croaţia, îndeplinește criteriile de aderare.
Pe de altă parte, la finele anului trecut, premierul Nicolae Ciucă se arăta destul de rezervat că România va intra în spațiul Schengen în 2022, cu precizarea că va face tot posibilul pentru ca Uniunea Europeană să accepte țara noastră în zona de călătorie, la mai bine de 10 ani de la începerea demersurilor.
Mai mult, el a mai susținut la acel moment că Guvernul pe care îl conduce va lua toate măsurile pentru ca acest „deziderat” să devină o realitate, promițând că „vom întreprinde toate măsurile să clarificăm aceste linii pe care România le mai are de îndeplinit pentru a putea beneficia de acest statut”.
Câteva luni mai târziu, premierul și-a exprimat credința „că aderarea României la spaţiul Schengen nu mai poate fi amânată”, punct asupra căruia a și insistat aseară subalternul său pe linie politică, Rareș Bogdan, care a subliniat că „pot apărea curente anti-UE, anti-comunitatea europeană, care să primească vânt în pupă în cazul în care României îi este refuzat din nou accesul în Schengen”.
„Eu sper din suflet ca (…) în luna decembrie, să ne prindă Crăciunul în Schengen (…) și, practic, România să își reia locul, să revină acolo unde este absolut firesc să revină, dar întrebarea este ce se întâmplă în cazul în care nu vom fi admiși – Doamne, ferește! 1%. (…)
„Am arătat foarte clar, Uniunea Europeană își asumă o țară mare, o țară care la ora actuală e a șaptea ca populație în Uniunea Europeană, cu o forță extrem de importantă, o țară care are o anumită independență din punct de vedere al gazelor, (…) și care poate până la ora actuală nu a avut managementul necesar, nu a avut șansa necesară, nu a avut norocul necesar, dar care poate juca, poate juca și pe piața de alimente, și pe piața de grâu, și pe piața de ulei de floarea-soarelui, și pe piața de gaz, iar dacă dăm drumul și creștem puțin extracția din platforma continentală a Mării Negre, și nu mai facem contracte pentru a pleca gazul direct pe piețele externe înainte de a vedea dacă e nevoie în România sau nu, deci România poate fi un jucător”, consideră europarlamentarul.