Concluzii îngrijorătoare ale unui studiu efectuat din punct de vedere nutrițional, în cazul unui număr de 418 elevi cu vârstă între 7 și 15 ani, de la Școala Gimnazială Nr. 10 din Suceava, potrivit g4media.ro.
În urma unei analize care a durat 6 săptămâni, studenții de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Medicină și Științe Biologice, coordonați de dietetician Daniela Bălănucă și nutriționist Carmen Chauciuc, au constatat că un procent de 46% dintre elevi au o greutate mai mare decât cea normală. Acest lucru este cauzat atât lipsa de educație nutrițională a părinților și copiilor, gradul ridicat de urbanizare și digitalizare care conduce la sedentarism, o altă cauza fiind marketingul agresiv la anumite produse alimentare și băuturi nesănătoase. Obezitatea la copii nu este o problemă care privește doar aspectul fizic, excesul ponderal persistând de cele mai multe ori până la vârsta adultă, cu o rată de până la 80%, a precizat dieteticianul Daniela Bălănucă. Factorii care conduc la obezitatea infantilă sunt genetici, de nutriție, psihologici, endocrini, sedentarismul. Cu această ocazie elevii și părinţii acestora au fost informați în privința implicaţiilor obezităţii infantile pe termen lung asupra sănătăţii copiilor.
Obezitatea în rândul copiilor reprezintă una dintre cele mai mari provocări privitoare la sănătatea publică din secolul XXI
Problema este întâlnită la nivel mondial și afectează constant multe țări cu venituri mici și medii, în special din mediul urban. Ponderea obezității la copii a crescut într-un ritm alarmant, la nivel global, în 2016, numărul copiilor supraponderali cu vârstă de sub 5 ani fiind estimat la peste 41 de milioane. Copiii supraponderali și obezi sunt susceptibili să rămână la greutăți foarte mari chiar când devin adulți și sunt predispuși la boli cardiovasculare și diabet încă de la vârste fragede.
Inițiativă de succes: Pentru a atrage credincioșii, un preot din Covasna ține slujbe pe TikTok