Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Animal Rescue and Care Association (ARCA), o asociație pentru protecția animalelor și colaborator Vier Pfoten, au atenționat că rechinii devin periculoși din cauza comportamentului iresponsabil și chiar criminal al oamenilor.

Membrii asociației au ținut să precizeze că atacurile cu ținte umane ale rechinilor reprezintă evenimente neobișnuite și rare.

De obicei e invers, un studiu din 2013 arătând că aproximativ 100 de milioane de rechini sunt uciși de oameni anual (iar numărul este într-o creștere susținută și alarmantă).

Rechinii, în schimb, omoară în medie 10 oameni din întreaga lume/an, de 15 ori mai puțini decât o fac nucile de cocos care cad din copaci.

E ușor să dăm vina pe rechini, dar e greu să ne asumăm adevărul: că rechinii devin periculoși din cauza comportamentului iresponsabil și chiar criminal al oamenilor”, au scris reprezentanții ARCA.

The Guardian a citat încă de la un eveniment similar din 2010 două motive principale pentru aceste atacuri extrem de neobișnuite:

1. Pescuitul iresponsabil care golește mările de pește, distruge recifuri întregi de corali și dezechilibrează ecosistemul, înfometându-i pe rechini și obligându-i să-și caute hrană mai aproape de țărm;

2. Cadavrele animalelor care cad victime numeroaselor transporturi de ”marfă vie” către acea zonă, multe dinspre România, cum din păcate am aflat-o pe pielea noastră recent. Carcasele aruncate frecvent peste bord și victimele accidentelor navale, similare cu cel de la Midia, atrag foarte mulți rechini și aceștia pot deveni agresivi. Acum mai puțin de o lună, 16.000 de oi s-au înecat pe coasta Sudanului, când un vapor supraaglomerat de oi vii s-a scufundat.

ARCA: ”Cine e de vină că sunt rechini înfometați atât de aproape de țărmurile turistice?”

Mai grav e că, în loc de asumare a responsabilității, mare parte a presei din țări ca România face exact inversul, prezentând în mod iresponsabil rechinii drept monștri la știri, unde capturile video din Jaws sau filmări cu rechini atacând cu ferocitate prada sunt uzuale. E mult mai greu de acceptat că, la fel ca mereu când vorbim de animale care se întâmplă să pună în pericol oameni, adevărații monștri suntem noi, iar ele adevăratele victime”, au declarat membrii organizației.

Deviza ARCA este ”Protect what you love”: ”Noi iubim și respectăm natura, animalele, viață marină, singură planetă pe care s-a dovedit că există viață”

ARCA desfășoară și colaborează în programe specializate de formare pentru instituții (Inspectorate pentru Situații de Urgență, Facultăți de Medicină Veterinară) și organizații din țară și străinătate.

Astfel, asociația încearcă perfecționarea și armonizarea competențelor celor care interacționează direct cu animalele aflate în impas de supraviețuire, având ca scop salvarea în condiții de siguranță atât pentru animal, cât și pentru salvator.

Membrii asociației sunt preocupați și îngrijorați de schimbările climatice, militând pentru un trai responsabil, sustenabil și mai sănătos.

Articolul precedentImagini incredibile în Timișoara. O mașină se plimbă cu un „cadavru” pe capotă
Articolul următorAu fost montate capcane pentru mașinile care ajung la baza traseelor turistice din Călimani
Jurnalist full-time / Pesimist part-time