Captură video: Facebook/Volodimir Zelenski
Captură video: Facebook/Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că de la debutul războiului ruso-ucrainean face, zilnic, un rezumat al evenimentelor.

Acesta precizează cum forțele armate ucrainene continuă lupta cu Rusia și cum statul ucrainean intervine pentru a ajuta pe oamenii rămași în fața tancurilor rusești.

  De asemenea, acesta a vorbit despre o nouă realitate cu care se confruntă de câteva luni: sunetul sirenei atiaeriene. Zelenski a afirmat că fiecare dintre „sosiri” reprezintă „moartea ucrainenilor, distrugerea infrastructurii.”

„Dacă luăm doar infrastructura medicală, până în prezent, trupele ruse au distrus sau avariat aproape 400 de centre medicale. Acestea sunt spitale, maternităţi, clinici de tratament”, a explicat preşedintele Ucrainei, potrivit news.ro.

Rusia a adus Ucrainei şi Europei probleme pe care nu ni le-am fi putut imagina în urmă cu câteva luni

Liderul e la Kiev a reamintit că medicamentele lipsesc cu desăvârșire, fiind o lipsă totală de tratament pentru pacienții cu cancer.

(…) Acestea sunt consecinţele ocupaţiei ruseşti pentru o parte a ţării noastre, pentru o parte a poporului nostru, pe care trebuie să le eliberăm de invadatori”, a subliniat Zelenski.

Totodată, președintele Ucrainei a amintit că sute de oameni au fost evacuați prin coridorul umanitar săptămâna aceasta din Azovstal și Mariupol. Cu toate acestea, bombardamentele rusești continuă.  

„Imaginaţi-vă doar acest iad! Şi acolo sunt copii! Mai mult de două luni de bombardamente constante, în permanenţă moarte în jur…”, a relatat Zelenski.

În încheierea mesajului său, Volodimir Zelenski a declarat că soarta Ucrainei și a Europei nu este hotărâtă doar pe câmpul de luptă. Liderul de la Kiev a precizat că liderii lumii trebuie să se unească și să reconstruiască Ucraina după acest război, să ofere stabilitate și securitate în centrul și estul Europei.

„De aceea avem nevoie de un echivalent modern al Planului Marshall pentru Ucraina. O participare mai puternică a lumii libere şi a instituţiilor internaţionale este necesară”, a mai spus Zelenski.

Reamintim că războiul dintre Rusia și Ucraina a început pe 24 februarie, după ce Putin a anunțat că începe „operațiunea specială militară” de denazificare.

Citește și articolul: Zelenski, despre sutele de copii uciși în război: ”Pentru ce? Cu ce au ameninţat aceşti copii statul rus?”

Articolul precedentSchimbare majoră pentru utilizatorii de Twitter. Planul lui Elon Musk va da bătăi de cap guvernelor din întreaga lume
Articolul următorPrima Doamnă a SUA vine în România
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.