Sursa Foto: Captură video

Scandalul continuă în municipiul Iași, unde reprezentanții coaliției de guvernare la nivel local nu au căzut încă la pace.

După ce bugetul municipiului a rămas în aer iar la câteva zile procurorii au anunțat oficial că primarul Mihai Chirica are ceva probleme penale, USR PLUS transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, cum se poate ajunge la o alianță cu PNL.

USR PLUS are o întreagă listă de revendicări, care începe simplu: PNL trebuie să îi retragă sprijinul politic primarului Chirica. Abia apoi ar fi dispuși la discuții, însă doar în anumite condiții.

USR PLUS Iași solicită PNL Iași retragerea sprijinului politic acordat inculpatului Mihai Chirica; o alianță între USR PLUS și PNL poate fi formată numai împotriva lui Mihai Chirica și nu pentru susținerea lui.

Negocierile cu organizația municipală PNL Iași cu privire la o alianță locală se pot desfășura doar atunci când orice persoană cercetată penal, membru de partid, își pierde sprijinul politic. Este inadmisibil ca la masa negocierilor să participe Mihai Chirica, persoană cercetată în două dosare penale pentru infracțiuni de corupție în exercitarea funcției publice. Rezultatul negocierilor va sta întotdeauna sub umbrela suspiciunii de intenții ascunse și jocuri de interese atât timp cât partenerii de negociere susțin o persoană cercetată penal. PNL Iași are obligația morală de a retrage sprijinul politic lui Mihai Chirica, dacă își dorește să servească interesele cetățenilor din municipiu și nu doar ale celor care fac parte din grupuri infracționale organizate”, se arată în comunicat.

Totodată, membrii organizației municipale a USR PLUS pun câteva condiții „sine qua non” pentru a salva bugetul Iașiului. În principal, transparență pe toate planurile.

USR PLUS Iași continuă negocierile pentru Proiectul de Buget doar în următoarele condiții asumate de Primăria Iași:

  1. Organizarea de îndată a unui concurs pentru ocuparea poziției de City Manager.
  2. Organizarea de îndată a unui concurs pentru ocuparea poziției de Arhitect Șef.
  3. Organizarea de îndată a unui concurs pentru ocuparea poziției de Director Executiv al Direcției de Transformare Digitală și Implementare Smart City.
  4. Acceptarea unui reprezentant din partea USR PLUS în comisia de recrutare pentru pozițiile mai sus menționate, care va participa la supravegherea corectitudinii concursurilor.
  5. Obligația de a transparentiza toate documentele de interes public (contracte, documente de urbanism, cheltuieli efectuate etc), prin intermediul unei platforme dedicate, în decurs de maximum 8 luni de la aprobarea Bugetului. Prin intermediul acestei platforme, Primăria Iași se angajează la adoptarea și implementarea transparenței, astfel:
    TRANSPARENȚA CHELTUIRII BANILOR PUBLICI
  • publicarea tuturor contractelor de achiziții publice/acordurile-cadru încheiate în ultimii 6 ani, grupate pe secțiuni anuale, inclusiv anexele și, după caz, actele adiționale ale acestora. Documentele mai vechi de 6 ani vor fi adaugate ulterior, dar nu mai tarziu de 31.12.2022.
  • publicarea pe site-ul Primăriei a Programului Anual de Achiziții Publice realizat de Primărie și instituțiile/societățile comerciale din subordine.
    TRANSPARENȚA ÎN OCUPAREA FUNCȚIILOR PUBLICE
  • publicarea tuturor anunțurilor privind organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor publice la Primărie și instituțiile/societățile comerciale din subordine în presa locală, pe paginile de social media, într-un timp rezonabil (minimum 30 de zile), pentru a oferi egalitate de șanse tuturor candidaților interesați.
  • publicarea rezultatelor și criteriilor de selecție aferente concursurilor organizate pentru ocuparea funcțiilor publice.
  • anunțarea tuturor transferurilor la Primăria Iași sau la societățile subordordonate
    Consiliului Local, de la alte societăți de stat sau private, conform legii. În această direcție, se poate transmite o informare lunară către Consiliul Local, abonații la newsletterul primăriei și către presa locală cu centralizarea tuturor transferurilor realizate în luna anterioară.
    TRANSPARENȚĂ ÎN URBANISM
  • publicarea tuturor certificatelor de urbanism, reglementărilor din Planul Urbanistic General și Regulamentul Local de Urbanism pentru fiecare certificat de urbanism, publicarea avizelor Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism, inclusiv motivarea tehnică detaliată în cazul respingerii acestora, publicarea PUZ-urilor, etapelor de consultare publică, autorizațiilor de construire și proceselor verbale de recepție și edificare. Toate acestea trebuie să fie cuprinse într-un sistem integrat, disponibil online și cu filtre de căutare, pentru ca orice ieșean să aibă la îndemână toate informațiile despre orice proiect imobiliar. Publicarea documentelor se va face în integralitatea lor, nu doar a numerelor de înregistrare.
    TRANSPARENȚĂ ÎN PRIVINȚA PROIECTULUI DE BUGET
  • publicarea proiectului de buget final pus în dezbaterea publică în forma în care este prezentată consilierilor, dar şi într-o manieră accesibilă tuturor, prin utilizarea unor grafice şi analize simplificate pentru a putea fi înţeles cu uşurinţă de fiecare ieşean.
  • publicarea rectificărilor bugetare aprobate în forma dezbătută în plenul Consiliului Local, dar şi într-o manieră accesibilă tuturor, prin utilizarea unor grafice şi analize simplificate pentru a putea fi înţelese cu uşurinţă de fiecare ieşean.
  • publicarea listei obiectivelor de investiții cu indicarea tuturor surselor de finanțare și o prezentare a stadiului implementării fiecărui proiect de investiție”, se detaliază în comunicatul de presă.

USR PLUS Iași nu se oprește însă aici, ci precizează că mai este nevoie de ceva pentru ca lucrurile să funcționeze: un control amănunțit în Primăria Iași.

Realizarea unui audit extern asupra activității economico-financiare și de contractare-achiziții a Primăriei Iași și a societăților comerciale aflate în subordinea Consiliului Local Iași în perioada 2016-2021, imediat după aprobarea Bugetului anului 2021. Linia bugetară va fi inclusă în cadrul acestui buget. Auditul va fi realizat de către 2 firme din mediul privat, de renume internațional, care vor fi selectate în urma unei licitații publice.

Angajarea unei firme de audit extern, cu competențe, experiență și renume internațional, pentru evaluarea anuală a personalului din Instituția Primăriei și din societățile din subordine.
USR PLUS Iași solicită ca negocierile să se desfășoare fără prezența lui Mihai Chirica, care este cercetat în două dosare penale pentru infracțiuni de corupție. După asumarea în scris a celor șapte condiții de mai sus de către Primăria Iași, PNL Iași poate desemna o echipă pentru negocierea amendamentelor propuse de consilierii USR PLUS cu privire la investiții în infrastructură, educație și mediu, reducerea cheltuielilor de funcționare și creșterea cheltuielilor de dezvoltare
”, încheie USR PLUS Iași lista revendicărilor.

Articolul precedentGuvernul va dota Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” cu aparatură nouă în valoare de 65 milioane de lei
Articolul următorCum îl scapă Iohannis pe Pomohaci de închisoare