Sursa Foto: Captură video

Consilierii locali din municipiul Iași nu au căzut de acord pe bugetul propus de primarul PNL Mihai Chirica, astfel că proiectul discutat în ședința de consiliu de ieri nu a trecut. Au fost pentru, cu două mâini, consilierii locali PNL și cei de la PMP, însă voturile nu au fost suficiente pentru ca proiectul pe buget să trecă, motiv pentru ca Mihai Chirica să treacă la declarații dure.

Chiar dacă bugetul depindea inclusiv de votul consilierilor PSD, primarul Iașiului s-a arătat dezamăgit cel mai tare de votul consilierilor USR PLUS, pe care i-a catalogat drept o „alianță toxică”.

În ședința CL Iași de ieri au fost discuții ore întregi, însă în final aleșii nu au ajuns la un acord. Consilierii PSD au părăsit sala înainte de vot, în timp ce cei de la USR PLUS s-au abținut. Ulterior, primarul a ieșit într-o conferință de presă, alături de cei 11 consilieri locali PNL. În prezent nu există o majoritate în Consiliul Local Iaşi și nici în acest moment municipiul nu are viceprimari.

Alianța toxică USR PLUS, alături de PSD, a blocat în totalitate funcționarea orașului nostru”, a spus Mihai Chirica, subliniind că „votul împotriva unui buget local nu este împotriva unui partid politic, este votul împotriva ieșenilor”. Chirica nu a ieșit din discursul PNL și a spus că în septembrie 2020 ieșenii au votat „pentru o viață mai bună” și „continuarea programelor de dezvoltare”. Aceasta în condițiile în care ieșenii votaseră în 2016 un primar de la PSD, același Mihai Chirica, care ulterior a intrat în conflict deschis cu partidul care îl susținuse și de care s-a delimitat.

În patru ani, Chirica a descoperit astfel că doar liberalii sunt lumina și calea, adică exact ceea ce ni se tot repetă de la preluarea guvernării de către PNL, să tot fie toamna anului 2019. În discursul său, Chirica a menționat totodată că votul din septembrie a însemnat o speranță pentru o viață mai bună pe care o vom avea „atât noi, cât și copiii noștri”. Probabil nu se referea la familia sa sau la familiile colegilor săi de partid, ci la viața ieșenilor.

USR PLUS a dat lovitura de grație și s-a raliat împreună cu PSD”, a mai spus Chirica, în codițiile în care la votul pe buget doar social democrații au votat împotrivă. „Nici Dragnea nu a reușit să frâneze atât de mult municipiul Iași, atât cât a reușit USR PLUS astăzi. Alianța de la București, de guvernare, nu există la Iași”, a mai spus Chirica.

Votul consilierilor USR PLUS a fost explicat însă pe Facebook de deputata de Iași Cosette Chichirău, care este vicepreședinte în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci. Aceasta a subliniat că primarul este cel care aruncă în aer Iașiul, iar atitudinea colegilor săi de la USR PLUS este absolut legitimă.

Chirica lasă Iașul fără buget! Din cauza incompetenței și a iresponsabilității actualului primar, propunerea de buget local pe 2021 nu a putut fi votată.
Încă de acum câteva luni i-am transmis lui Mihai Chirica faptul că vrem ca din viitorul buget să dispară cheltuielile inutile și că vrem să se pună accentul pe investiții și pe dezvoltare. Nu numai că n-a făcut acest lucru, dar Chirica a venit cu o propunere de buget absolut sfidătoare. A cerut suplimentarea organigramei primăriei și creșterea posturilor de la 600 la 630, a ignorat toate apelurile ieșenilor de a investi în școli, infrastructură și mediu, nu a venit cu nicio propunere de digitalizare a administrației.

USR PLUS nu poate vota un buget de care să profite cumetrii lui Mihai Chirica. Iașul merită un buget serios, axat pe investiții și dezvoltare. Mesajul meu către Mihai Chirica este foarte simplu: așa nu mai merge! Consiliul local nu este mașinăria lui de vot. Ori își ia mandatul în serios, ori, dacă nu este capabil, să plece din fruntea primăriei”, a avertizat deputata.

Articolul precedentBucureștenii nu scapă prea curând de restricțiile suplimentare de noapte
Articolul următorNivelul de testare în şcoli a fost infim