Sursă foto: Facebook/ Radio Eco Natura
Sursă foto: Facebook/ Radio Eco Natura

Fundația Ecocivica îi solicită primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu, să nu prelungească certificatul de urbanism pentru proiectul imobiliar.

Acest proiect prevede construirea unor blocuri de 23 de etaje în Parcul Grozăvești, din București.

În aceste condiții, Dan Trifu, președintele fundației, a declarat pentru HotNews.ro că, în cazul în care certificatul de urbanism va fi prelungit, îl va ataca în instanță.

Recent, 49 de arbori din Parcul Grozăvești, situat pe teritoriul administrativ al Sectorului 6, au fost tăiați nelegal și fără aviz de la Primăria Capitalei

Cei responsabili au amendați cu 100 de lei, pentru fiecare copac. În plus, bucăți din Parcul Grozăvești au devenit proprietate privată după ce au fost puse în posesie în madatul fostului primar, Cristian Poteraș, menționează Radio Eco Natura.

Fundația Ecocivica : ”Dacă prelungesc certificatul de urbanism, atacăm în instanță”

Nu este în regulă să prelungească acest certificat de urbanism pentru că de la început s-a procedat greșit. Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului spune ce rubrici trebuie completate obligatoriu la certificatul de urbanism și una dintre rubrici este regimul economic, folosința actuală, deci este obligatoriu să le prezinți. Dacă se adăuga folosința actuală, adică parc, în momentul acela toate lucrurile încetau. Asta este o tactică întâlnită des, în care autoritatea locală nu trece folosința actuală a terenurilor, cu precădere la spațiile verzi”, a explicat Dan Trifu.

Conform sursei citate, acesta spune că legea interzice schimbarea destinației spațiilor verzi.

De asemenea, Trifu a venit cu explicații legale: Legea 24 a spațiilor verzi spune foarte clar la articolul 3 și 4, că nu ai voie să schimbi destinația spațiilor verzi. În plus, OUG 195 spune că nu ai voie să schimbi destinația unui spațiu verde, indiferent că figurează sau nu în documentațiile de urbanism.

Zona respectivă este foarte poluată, iar păstrarea spațiului verde este esențială

Aici și figurează în documentațiile de urbanism și a fost amenajat ca parc. Nu e normal să treci în certificatul de urbanism categoria curți-construcții, care este o categorie cadastrală, ci folosința actuală”, a explicat Trifu.

Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 6, aprobat în 2020, permitea construirea în Parcul Grozăvești, însă documentul a fost anulat definitiv în instanță în 2021. Certificatul de urbanism a fost emis în baza acestui document.

Articolul precedentCel mai bogat om din istorie are o avere mai mare decât PIB-ul României
Articolul următorExclusiv – Ce scriam în anul 2012 despre cine era Bogdan Drăghici
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time