Ministrul Mediului, Tancozs Barna vrea crearea unei infrastructuri de colectare selectivă în România. Potrivit ministrului Mediului, în acest mod deşeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) nu vor ajunge în natură şi astfel nu se va amesteca” tastatura cu iaurtul”

Este nevoie de schimbarea mentalităţii cetăţenilor pentru a colecta deşeurile în mod selectiv, crede ministrul Tanczos Barna.

”Deşeurile electrocasnice DEEE ajung în mediul natural din lipsa infrastructurii de colectare selectivă şi a educaţiei, care joacă un rol important. În această dilemă de ou şi găină, tot timpul trebuie să stăm de partea infrastructurii, prima dată să creăm infrastructura. Pentru că dacă cetăţenii văd că există un loc special amenajat pentru aceste deşeuri DEEE, şi nu doar pentru acestea, ei vor veni şi vor lăsa deşeurile care, altfel, ar ajunge în natură, pe câmp, în pădure sau în alte locuri”, a spus ministrul Mediului.

„Vrem o ţară fără deşeuri abandonate!”

Campania Naţională „Curăţăm România!” se va desfăşura până pe 4 mai și va avea loc sub sloganul „Vrem o ţară fără deşeuri abandonate!”. La această campanie pot participa și elevii.

Sunt acordate finanțări între 3.000 și 30.000 de lei pentru acțiuni de ecologizare. Garda de Mediu şi agenţiile de protecţie a mediului vor ajuta la organizarea acțiunilor de curățenie.

”În Campania „Curăţăm România!” avem exemple concrete unde tone şi sute de mii de metri cubi de deşeuri sunt colectate cel puţin o dată pe an, primăvara. Dacă an de an se întoarce către cetăţean acest mesaj şi vine primăria şi spunem că avem două săptămâni în care colectăm tot ce este deşeu voluminos, colectăm selectiv şi avem grijă să nu amestecăm tastatura cu iaurtul sau coaja de banană cu deşeurile utile, valoroase şi calitative, atunci mesajul se sedimentează şi cetăţenii se obişnuiesc cu acest mod de viaţă”, a explicat Tanczos Barna.

Primarul Sectorului 6 intenționează construirea unor blocuri de 23 de etaje în Parcul Grozăvești

Articolul precedentExclusiv – Ce scriam în anul 2012 despre cine era Bogdan Drăghici
Articolul următorSe lansează prima platformă de terapie dedicată copiilor cu autism