RAJA rămâne societatea care asigură apa potabilă, dar și o societate care educă și atrage atenția asupra problemelor legate de mediul înconjurător.
Prin broșuri, prin programe educative, poezie sau desen, reprezentanții le explică și copiilor faptul că este nevoie de un comportament eco-responsabil.
Într-o pagină adresată exclusiv copiilor, societatea RAJA prezintă Povestea Apei, o broșură educativă pentru elevii claselor I – IV
Povestea apei vorbește despre circuitul ape în natură, despre importanța reducerii consumului, dar și despre faptul că ne-am obișnuit, cu toții, să folosim foarte multă apă pentru băut, gătit, spălat.
În plus, folosim extrem de multă apă pentru producerea hranei şi a unor bunuri, precum hârtia, hainele şi altele.
Pentru producţia unui tricou de bumbac este nevoie de 2.700 de litri de apă! Cantitatea de apă utilizată pentru obţinerea unui produs este numită amprenta asupra apei a produsului respectiv
”Pentru fiecare produs cumpărat sau folosit, fie că este vorba de un tricou de bumbac, un produs alimentar sau un obiect electric, folosim o anumită cantitate de apă în procesul de producţie. În cazul unui tricou de bumbac, de exemplu, trebuie sa luăm în considerare apa necesară pentru udarea plantelor din care se realizează materialul pentru tricou, dar şi apa consumată în timpul producției și vopsirii”, se explică în broșura educativă, destinată celor mici.
Apa îndeplineşte mai multe funcţii: de întreţinere a vieţii, cale de navigaţie, materie primă, de asigurare a confortului oamenilor
Prin urmare, apa poate fi considerată un adevărat „prieten” al oamenilor, deoarece o folosesc pentru a bea, pentru a se spăla, pentru a-şi prepara hrana, pentru transport sau pentru a produce alte produse necesare traiului de zi cu zi.
”În iureșul vieţile rareori observăm că civilizaţia noastră și bunăstarea noastră depind, de resursele oferite de natură”, precizează reprezentanții RAJA.
În ultima perioadă se observă o cerere crescută de apă, însă resursele de apă sunt limitate. Datoria noastră este să protejăm resursele de apă, fie că sunt ele râuri, lacuri, habitate de apă dulce sau bazine subterane.
Acest lucru este impus și de legile din România, dar şi de cele din Uniunea Europeană.