Liderul german CDU, Armin Laschet a declarat că Germania ar trebui să impună măsuri de restricție mai dure în următoarele două-trei săptămâni, pentru a fi eliminat decalajul până când vor fi vaccinate cât mai multe persoane, astfel încât să poată fi posibilă reducerea restricțiilor, relatează Reuters.
Armin Laschet a declarat că scopul măsurilor mai stricte a fost de a reduce incidența virusului la sub 100 de cazuri la 100.000 și de a permite testarea obligatorie, urmărirea digitală a contactelor și o anumită redeschidere a economiei. „Planul meu este pentru un alt efort mare”, a declarat Laschet, premierul celui mai populat stat german din Renania de Nord-Westfalia, pentru televiziunea ZDF.
„Apoi, putem intra în noua perioadă în care putem redeschide cu atenție”, a adăugat Laschet, care dorește să candideze ca candidat la cancelarul conservatorului la alegerile federale din septembrie. O purtătoare de cuvânt a guvernului a fost încântată de propunerile lui Laschet. „Guvernul federal este întotdeauna pregătit pentru consultări. Condiția este ca acestea să fie bine pregătite ”, a spus o purtătoare de cuvânt a guvernului. Reacția în rândul premierilor de stat a fost mixtă.
Lockdown-ul dur nu poate fi evitat
În ciuda unor luni de restricții, Germania se străduiește să țină sub control cel de-al treilea val al pandemiei. De altfel, mai mulți specialiști virusologi au precizat că un lockdown mai dur nu va putea fi evitat prea multă vreme.
Angela Merkel renunță la restricțiile severe din perioada Paștelui
În raportarea de marți, au fost confirmate peste 3.400 de noi cazuri de infectare (un total de 2,9 milioane de la începutul pandemiei), dar și 89 de decese (77.719 de la început). Cu toate că incidența a scăzut față de ziua precedentă, reprezentanții Institutului Koch au declarat că numărul poate să fie mai mic deoarece s-au efectuat mai puține teste în vacanța de Paște.
Deși s-a dorit o restricționare mai dură încă de acum două săptămâni, miza politică este una destul de mare, astfel că mulți dintre liderii pootici germani au contestat măsurile pe care cancelarul Merkel le anunțase la acel moment. De altfel, sondajele arată că mai mulți germani susțin un lockdown mai dur decât măsurile de relaxare.
Germania ar putea să ofere libertăți suplimentare vaccinaților