Foto: laprensalatina.com
Foto: laprensalatina.com

Sâmbătă, 5 februarie, mii de oameni au ieșit pe străzile orașului Harkov și au protestat împotriva Moscovei, afișând mesaje precum „Harkov este Ucraina” și „opriți agresiunea Rusiei”.

Harkov este un oraș industrial din estul Ucrainei, la doar 42 de km de granița cu Rusia, iar președintele Volodomir Zelenski a precizat că ar putea fi o țintă a Kremlinului.

Protestatarii au fluturat steaguri ale aliaților care sprijină Ucraina și au cântat imnul național, totul desfășurându-se în mod pașnic.

Occidentul continuă negocierile cu Rusia

Oamenii care au protestat au transmis un mesaj clar Rusiei, precizând că Harkov este un oraș ucrainean și nu îl vor preda. Cu toate acestea, potrivit Reuters, Moscova a pregătit aproape 70 % din puterea militară pentru o posibilă invazie a Ucrainei, numărul grupurilor de batalioane tactice crescând de la 60, la 83.

De asemenea, doi oficiali americani susțin că Moscova așteaptă ca terenul să înghețe, fapt ce ar permite tranzitul unităților rusești mecanizate pe teren accidentat.

Chiar dacă Rusia a trimis peste 100.000 de soldați la granițele Ucrainei, oficialii ruși au declarat, în repetate rânduri, că Moscova nu plănuiește o invazie, dar există posibilitatea de a acționa militar dacă nu îi sunt respectate cerințele de securitate.

Totodată, potrivit sursei citate, dacă Rusia ar invada Kievul, orașul ar fi cucerit în doar câteva zile, iar o invazie la scară largă ar duce la un număr considerabil de victime. Mai exact, Ucraina ar putea suferi pierderi de 5.000-25.000 de militari, iar numărul pierderilor civili s-ar putea afla între 25.000-50.000.

De asemenea, un război în Est ar declanșa o migrație a milioane de persoane spre Europa, într-o perioadă unde majoritatea statelor europene se confruntă cu migranți veniți din Siria sau Afganistan.

Reamintim că săptămâna viitoare, Emmanuel Macron și Olaf Scholz vor încerca să găsească o soluție la tensiunile de la granițele Ucrainei, motiv pentru care se vor deplasa la Moscova.

Totodată, Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele Chinei, Xi Jinping, la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice, unde au semnat un acord prin care contestă supremația Statelor Unite și cer NATO să își retragă trupele din Flancul Estic.

Rusia și China contestă supremația mondială a Statelor Unite

Articolul precedentPreședintele PSD Iași susține că orașul are nevoie de un primar legitim
Articolul următorConflictul din USR continuă. Dan Barna a convocat o reuniune de urgență
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.