Marcel Ciolacu, președintele PSD, a reacționat cu privire la legea compensării și plafonării prețului la energia electrică, lege care deși a avut o intenție bună, în opinia sa nu poate fi aplicată. Afirmația a fost făcută, la România TV, și vine după mai bine de două luni de la intrarea în vigoare a acesteia. Totodată, Ciolacu ia în calcul necesitatea modificării legislative, astfel încât aceasta să își dovedească eficiența de sprijinire a populației în fața valului de scumpiri.
„Legea a fost votată şi de mine, şi de membrii PSD. Constaţi că nu poate fi aplicată… Intenţia a fost bună, ce facem acum… pacientul e mort. Trebui să găsim cât mai rapid să luăm nişte măsuri şi nişte modificări legislative. Cred că România nu are nevoie de dispute politice sau de comunicate de presă”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV, făcând aluzie la comunicatul de presă al liberalilor, tocmai pe acest subiect.
Legea 259/2021, promulgată la finalul lui octombrie, a fost propusă de către ministrul Energiei, însă Ciolacu o consideră ineficientă, aceasta „neputând fi pusă în aplicare, cea cu plafonarea şi cu compensarea facturilor. Va trebui cât de curând să avem o şedinţă de coaliţie şi să venim cu alt act normativ”, declara Ciolacu, la un al post de televiziune, la începutul acestei săptămâni.
Pe de altă parte, la Digi 24, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a susținut că și social democrații au votat legea, „alături de noi, şi alături de USR, şi alături de UDMR, atât legea consumatorului vulnerabil şi legea plafonării. (…) Împreună am făcut această lege şi, împreună, dacă este cazul, vom modifica această lege”.
Potrivit unui comunicat de presă al PNL, cel la care a făcut referire Ciolacu, măsurile de protejare a populației în fața valului de scumpiri a facturilor la energie au fost o prioritate pentru Partidul Național Liberal și președintele PNL, Florin Cîțu. „Vom vedea daca există propuneri din partea celorlalte partide din coaliție și vor fi luate în considerare doar dacă îmbunătățesc cadrul legislativ actual. Florin Cîțu a militat în mandatul său de prim-ministru pentru grăbirea procesului de adoptare a legii consumatorului vulnerabil de la începutul anului 2021. După parcurgerea parcursului parlamentar Legea nr. 226 din 16 septembrie 2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată și cu votul parlamentarilor PSD. (…) Nu, nu există așa clamata fostă majoritate parlamentară, pentru că la dezbaterile din Parlamentul României au fost admise amendamente propuse de parlamentari social democrați, chiar dacă la acea vreme nu exista actuala coaliție de guvernare”, au transmis reprezentanții PNL.
Cât privește metoda actuală a compensării, PNL susține că cetățenii au fost puși pe primul loc, pentru a ocoli birocrarizarea excesivă. „Avem încredere că furnizorii își vor primi banii fără ca activitatea să le fie afectată. Însă semnalul pe care îl transmitem este unul clar și categoric: să respecte legea, pentru că în mod contrar vor fi sancționați. Instituțiile abilitate: ANRE, ANPC și Consiliul Concurenței, se asigură că legea este respectată, iar cetățenii nu sunt trași pe sfoară”, se mai arată în comunicatul PNL.