Rafila: „Trebuie să luăm măsuri temporare”

În ședința de guvern, de la ora 11.00, vor fi analizate scenarii, astfel încât să se găsească un set de propuneri de măsuri pentru încetinirea răspândirii acestei tulpini mult mai contagioase, cu 30 de mutații

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că în cadrul ședinței de la guvern, din această dimineață, se va face o analiză rapidă a situației după confirmarea primelor două cazuri de infectare cu noua variantă Omicron. Totodată, Rafila a confirmat că se vor lua „măsuri temporare” pentru a puta fi încetinită răspândirea noii tulpini, întrucât oprirea acesteia este imposibilă.

„Este o şedinţă convocată de domnul prim-ministru Ciucă. La această şedinţă am fost invitat eu, doamna doctor Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile şi domnul doctor Raed Arafat, şeful DSU. Vom face o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri ce pot fi luate astfel încât să limităm posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid în România. Este o măsură care, e un lucru important de ştiut, trebuie să luăm măsuri temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină. În afară de faptul că ştim că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare cu această nouă tulpină”, a declarat Alexandru Rafila,  duminică, într-o conferinţă de presă

Întrebat care sunt propunerile pe care Ministerul Sănătății le are în privința măsurilor ce se impun în contextul actual, Rafila a precizat că au fost analizate diverse scenarii. „Noi analizăm diverse scenarii, nu mergem cu nişte  propuneri pe care le aprobă domnul prim-ministru, vom merge cu câteva scenarii încât să găsim un set de propuneri în care să limiteze transmiterea acestei tulpini în România şi aceste măsuri să poată fi aplicate (…) Vom analiza în context european, avem un raport din partea Ministerului Afacerilor Externe în ceea ce priveşte diverse scenarii puse în aplicare şi în alte ţări din spaţiul european. Încercăm să facem în aşa fel încât să limităm sau să întârziem pentru că despre asta este vorba”, a mai adăugat Rafila.

Reamintim că sâmbătă după-amiază au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu noua variantă Omicron, în cazul cetățenilor români care au sosit, pe 30 noiembrie, din Africa de Sud. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice. Totodată, reprezentanții MS au transmis că se așteaptă și rezultatul secvențierii probei recoltate de la sportivul echipei de rugby CSM Baia Mare.

Oficial. Omicron a ajuns și în România

Articolul precedentIncendiu violent la un depozit de materiale reciclabile de lângă București
Articolul următorGrindeanu despre „ruptura” de Dragnea. „Când mi-am asumat aproape în mod personal să dau Ordonanţa 14”