Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mulți dintre români primesc o sumă simbolică la salariul lunar și plătesc mult prea mult pentru coșul minim de consum.

O zic statisticile, o zic analiștii economici și se vede în fiecare lună.

De asemenea, este binecunoscut faptul că respectivul coș rămâne inaccesibil multora.

Guvernul Cîțu a crescut salariul minim la doar 1524 lei. 1524 este suma pe care mulți români o primesc în ziua de salariu, deși lucrează legal, zilnic și pe un program de 8 ore.

În ciuda multiplelor proteste, coșul zilnic de cumpărături rămâne un lux pe care nu orice muritor de rând și-l poate permite

Comunitatea Declic a protestat în fața Ministerului Muncii, pentru ca salariul minim să fie corelat cu coșul minim de consum pentru un trai decent.

Cu toate acestea, salariul minim nu poate fi corelat cu cheltuielile necesare. Și nici nu va fi.

Un salariu decent nu ar trebui să fie o laudă a politicienilor. Nici a Guvernului. Și nici a premierului, indiferent de culoare politică a acestuia.

Un salariu decent nu ar trebui să însemne migrarea spre vestul Europei. Și nici ideea de zilier, în momentul în care ai terminat o facultate.

Guvernul Cîțu reprezintă un guvern eșuat, dar se laudă că a crescut salariul minim la 1524 lei

În tot acest timp, România nu cunoaște legislația și faptul că, da, există o lege europeană pentru salarii minime decente.

România se plânge, în mod constant, dar puțin știu că este nevoie de o directivă pentru a impulsiona Guvernele statelor membre să identifice soluții și politici naționale pentru salarii ce nu împing angajații la limita sărăciei.

În majoritatea statelor Uniunii Europene, salariile minime sunt prea mici față de celelalte salarii sau prea mici pentru a asigura un trai decent.

Parlamentul și Comisia Europeană propun ca salariile minime din fiecare țară să acopere cheltuielile lunare. Lucrătorii din Uniune ar fi protejați prin salarii minime adecvate, care să le permită trai decent oriunde ar lucra. Fără asigurarea unor condiții de muncă și de trai acceptabile nu se vor putea clădi economii și societăți echitabile și puternice”, precizează membrii Declic, în textul petiției.

Avem nevoie de decență: atât în politică, în trai, cât și în salarii

Salariile minime din România ar trebui să asigure un nivel de trai decent, așa cum propune Uniunea Europeană. Ar trebui.

Dacă directiva nu va fi adoptată, doar în România, peste un milion de angajați pe salariul minim vor continua să trăiască la limita supraviețuirii.

Pare doar un număr. Cu toate acestea, este un număr care ne reprezintă: pe fiecare dintre noi, pe fiecare familie, pe fiecare contribuabil.

Articolul precedentPălărie, despre decizia lui Cîmpeanu. „O rețetă inconștientă proprie”
Articolul următorRaluca Turcan: „Românii preferă să plece în străinătate, într-o piaţă a muncii liberă, cu joburi mai bine plătite”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.